Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και των αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011 καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία που η Δικαιοσύνη εκ του νόμου δεν έχει την αρμοδιότητα να τα ερευνήσει στην ουσία τους. Ετσι, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όπως έχει υποχρέωση κατά τον νόμο αμελλητί και χωρίς αξιολογικές κρίσεις, έστειλε τον σχετικό φάκελο μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή με ερευνώμενο αδίκημα αυτό της απιστίας.

Αφορμή για να ξετυλίξει η Εισαγγελία Διαφθοράς το κουβάρι αυτή της υπόθεσης αποτέλεσε μία άλλη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα μετά από καταγγελία του ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας στις 20 Ιανουαρίου του 2017, στην οποία αναφερόταν ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντιικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΥΦΕΤ.

Η εισαγγελική λειτουργός στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας στο Σώμα Ελεγκτών Υγείας (ΣΕΥΠ) προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της συγκεκριμένης καταγγελίας.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΣΕΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 αναφέρεται ότι ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιιικών σκευασμάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα οι αρμόδιοι ελεγκτές φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011. Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεσή του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, η Εισαγγελία Διαφθοράς ανέσυρε από το αρχείο και άλλη δικογραφία που αφορούσε την προμήθεια αντιικών φαρμάκων αλλά και των αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου. Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΠ, η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια Ταμεία από την αγορά των αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011 ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.