Τη θέση του σχετικά με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για το καθεστώς που διέπει τη σύνταξή του από την Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Η ανακοίνωση του βουλευτή ήρθε στην εφημερίδα την Πέμπτη το απόγευμα κι αφότου είχε κλείσει η ύλη της και είχε ξεκινήσει η εκτύπωσή της νωρίτερα από άλλες ημέρες λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου.
Σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του βουλευτή όπως ορίζουν οι αρχές της δεοντολογίας. Ο Μπαλαούρας τονίζει ότι η σύνταξή του περικόπτεται από τη στιγμή που ο ίδιος εξελέγη βουλευτής και θα συνεχίσει να περικόπτεται, επομένως δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
Μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:
«Επειδή δυστυχώς στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση έχει γίνει κανόνας η διαστρέβλωση της αλήθειας και η λάσπη, θα ήθελα να σας παραθέσω τα παρακάτω, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.
1. Συνταξιοδοτήθηκα από την ΤτΕ και έλαβα την σύνταξή μου το 2010.
2. Στις 7.5.2015, λόγω της εκλογής μου στη Βουλή, και με αναδρομικότητα από την ημέρα εκλογής μου, εξεδόθη απόφαση αναθεώρησης της κύριας σύνταξής μου και μου περικόπηκε το 70% αυτής, όπως προβλέπει το άρθρο 8 του ν.2592/1998.
3. Η μη εφαρμογή των περικοπών του Ν. 4387/2016 στις συντάξεις των συνταξιούχων της ΤτΕ που συνεχίζουν να εργάζονται, λόγω του ότι η ίδια η ΤτΕ έχει την υποχρέωση καταβολής των μισθών και των συντάξεων του προσωπικού της, σε αντίθεση με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, τη σύνταξη των οποίων εγγυάται το Ελληνικό Κράτος, δεν αφορά τη δική μου σύνταξη. Η ΤτΕ ανήκει στο Ευρωσύστημα, ως φορέας ασφάλισής μου, με τον νόμο 3863/2010, του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου εφαρμόζει προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, και με βάση αυτές η δική μου σύνταξη περικόπτεται και θα παραμείνει κομμένη κατά 70% αντί του 60% που περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να εργάζονται.
Με δυο λόγια, «η φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα», όπως λένε «ΤΑ ΝΕΑ», «μόνο τον Μπαλαούρα δεν αφορά»».