Στο νησί των Ψαρών βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρίσταται στις εκδηλώσεις του Δήμου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η ίδια η ιστορία μας είναι το εχέγγυο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

«Η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στένοντας μήνυμα στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας, την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του». Σημείωσε δε, αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη με τον πλέον επίσημο τρόπο δηλώνει με μια φωνή: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθπουργός διαβεβαίωσε ότι τούτη την ώρα και καθημερινά «η σκέψη μας βρίσκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας που βρίσκονται φυλακισμένοι την Ανδριανούπολη και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας. Τόνισε ότι «η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας ανήκει σε μια Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και την ασφυκτική επιτροπεία που βιώσαμε τα τελευταία 8 χρόνια», περίοδος που «σε λίγους μήνες τελειώνει». «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ξαναστήσουμε σε στέρεα θεμέλια το αύριο του τόπου μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δουλεύουμε ώστε η Ελλάδα να είναι μια χώρα ισχυρή ξανά».

Ειδικότερα, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη μεγάλη και ειλικρινή συγκίνηση του που τούτη την ιστορική μέρα βρέθηκε στον τιμημένο αυτόν τόπο από τις θυσίες των μαρτύρων και των αγωνιστών για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι, στα Ψαρά. Χαρακτήρισε το νησί «φάρο του ελληνισμού, μνημείο αυτοθυσίας, ηρωισμού αλλά και τόπο μαρτυρίου». Μιλώντας για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου, σημείωσε ότι πέρασαν «197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία για την πατρίδα μας», «τον αγώνα που ταυτόχρονα συμβόλισε τη δίψα ενός λαού για την απελευθέρωση από το ζυγό του κατακτητή και είχε μέσα του βαθιά χαραγμένες, αξίες και ιδανικά που αργότερα γέννησαν όλες τις μεγάλες αλλαγές που συγκλόνισαν τον κόσμο». Ο πρωθυπουργός μίλησε σε αυτό το πλαίσιο για αυτές τις παναθρώπινες αξίες που έφερε στο προσκήνιο ο διαφωτισμός: «Τις αξίες της ακλόνητης πίστης στην πρόοδο και την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας, σκλαβιάς και καταπίεσης. Ιδέες και αξίες, που άφησαν το στίγμα τους και κίνησαν τον τροχό της ιστορίας. Και που για χρόνια η ορμή τους, τροφοδότησε τη συλλογική πρόοδο των κοινωνιών και τους αγώνες των λαών για την πρόοδο».

Τόνισε ακόμη ότι η Επανάσταση του ’21 είναι γνήσιο τέκνο αυτών των ιδεών, όπως και άλλες μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, η γαλλική, η αμερικανική. «Οφείλουμε», σημείωσε, «να μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον τόπο και μεσα από την αυτοθυσία και τους αγώνες των προγόνων μας αναδείχθηκαν θυσίες και ιδανικά που αυτή η χώρα υπερασπίζεται επάξια στην Ευρώπη και σε όλον τον κοσμο, γιατί είναι οικουμενικές αξίες». Είπε πως τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, η Αλαμάνα και οι άλλοι τόποι της θυσίας ήταν οι τελευταίες αιματηρές πράξεις του παλιού την ώρα που πέθαινε και το καινούριο πάσχιζε να γεννηθεί, το οποίο και γέννησε και την Ευρώπη, «των μεγάλων αγώνων, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών». Ενώ σχολίασε ότι στο διάβα των χρόνων που πέρασαν από τότε, «όποτε η λήθη επέτρεψε στο παλιό να επιστρέψει, όποτε δηλαδή επέτρεψε στον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την οπισθοδρόμηση να βγουν στο προσκήνιο, η Ευρώπη και ο κόσμος γνώρισαν μόνο τραγωδίες».

Υπογράμμισε ότι «σήμερα, που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του ’21, είμαστε υπερήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπερασπιζόμαστε επάξια τις αξίες και τα ιδανικά που καθόρισαν την εθνική μας αναγέννησήη αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, στέκεται όρθια ως μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες». Σημείωσε ότι αφήνει πίσω της, μια σκληρή περίοδο, «στην οποία μας οδήγησαν ανεύθυνες και ιδιοτελείς επιλογές».

Η Ελλάδα «είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, για να σημειώσει ότι «όμως παράλληλα με αποφασιστικότητα απαιτεί απ’ όλους – και έχει την ικανότητα να διασφαλίζει – τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητάς της» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι φάρος αξιών αλλα και πόλος – αλλά και εγγυητής – της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας» και πως «γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα».

«Από αυτήν την ιστορική γωνία της πατρίδας μας», επανέλαβε «αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη πια, με τον πλέον επίσημο τρόπο και με μια φωνή δηλώνει: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». «Να κατανοήσει ταυτόχρονα», είπε ο κ. Τσίπρας «ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες. Αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αυτό το κατανοεί και το εφαρμόζει και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς γαι να εξασφαλίσει την ειρηνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει αυτή την αρχή της καλής γειτονιάς».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή είναι μια μέρα που τιμούμε όσους έβαλαν τα θεμέλια του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά ημέρα τιμής και προς όλους τους στρατευμένους μας, που διασφαλίζουν, με υψηλό φρόνημα και αίσθηση καθήκοντος, την ειρήνη και την ασφάλεια στα σύνορά μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τούτη την ώρα και καθημερινά «η σκέψη μας βρίσκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας που βρίσκονται φυλακισμένοι την Ανδριανούπολη και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

«Η σημερινή ημέρα, είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλο τον ελληνισμό όπου γης», είπε. Από τα ηρωικά Ψαρά, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο «ολόμαυρη ράχη», όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι: «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευθεί μέσα στον χρόνο σε δύσκολες στιγμές, έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».

Τόνισε ότι «η ύψιστη τιμή στους ήρωες της Επανάστασης θα είναι, η συμπλήρωση των δύο αιώνων από την έναρξη της, να βρει την πατρίδα μας εκεί που της ορίζει η συλλογική δύναμη, αλλά και η ιστορία αυτού του λαού».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, είπε ότι εκείνοι «φυλούν Θερμοπύλες» καθημερινά και πως αξίζει η έγνοια και η φροντίδα της Πολιτείας για αυτούς «και θα είμαστε δίπλα σας, γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, στα απομακρυσμένα νησιά μας».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος των Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, καλωσόρισε τον πρωθυπουργό με «αισθήματα τιμής και χαράς», αναφέροντας πως η σημερινή παρουσία του είναι ιδιαίτερα συμβολική καθώς «σηματοδοτεί το ενδιαφέρον σας για τις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας και την πρόθεσή σας να ασχοληθείτε πιο ενεργά με τα προβλήματά τους». Ο κ. Βρατσάνος είπε ότι είναι ορατές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα απομακρυσμένα νησιά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενέργειες στον τομέα της Υγείας. Τόνισε ότι επέτειοι όπως οι σημερινές, ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνεια με την ανάκληση στη μνήμη ενός ένδοξου παρελθόντος.