Την άποψη ότι οι ηγέτες και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλαν από τη Σύνοδο Κορυφής σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, εξέφρασαν απόψε Παρασκευή από τα Χανιά ο επικεφαλής του κινήματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο περιθώριο τιμητικής εκδήλωσης για την προσφορά στον πολιτισμό του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, και οι δύο κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Οπως δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, «είναι φανερό ότι ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος με τις εικόνες των όπλων, δυστυχώς με την εικόνα του αίματος. Νιώθει πολύ καλά στον θρόνο του ανακοινώνοντας από εκεί και εδώ εκστρατείες. Ελπίζουμε να είναι πιο συνετός σε σχέση με την Ελλάδα.

»Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή Ενωση και νομίζω ότι υπήρχε ένα μήνυμα από τους ευρωπαίους συμμάχους μας. Θέλουμε καλή γειτονία με τους Τούρκους. Θέλουμε να συνυπάρξουμε.

«Συγκρότηση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας»

»Μοιραζόμαστε πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ζούμε σε ένταση. Αλλά η απόφαση πρέπει να είναι του Ερντογάν. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά δίκαια, αλλά αποφασισμένοι επίσης να τείνουμε χέρι φιλίας προς τον τουρκικό λαό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το «Ποτάμι» για συγκρότηση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας: «Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την αξία της πρότασης που έχει κάνει το Ποτάμι για ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

»Εχουμε κάθε λόγο και αφορμή, μα μαλώνουμε καθημερινά για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αλλά νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για συνεννόηση. Στα εθνικά θέματα η Ελλάδα πρέπει να έχει μια φωνή».

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη αφού εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και την ένταση που υπάρχει, δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη από όλες τις συμμαχίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στάθηκε στο πλευρό μας, ήταν κάτι το οποίο το περιμέναμε.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινητοποίησε το ΕΛΚ»

»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινητοποίησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όλους τους πρωθυπουργούς που ανήκουν σε αυτό και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι μια χώρα με ισχυρές συμμαχίες και ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

»Και, ταυτόχρονα, είναι απολύτως απαραίτητο, το ταχύτερο δυνατόν να επιστρέψουν οι έλληνες στρατιωτικοί. Τα εθνικά θέματα είναι θέματα που οφείλουν να ενώνουν τους Ελληνες και όχι να τους διχάζουν.

»Και λυπάμαι πάρα πολύ που έχουμε μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική μόνη της χωρίς να συνεργάζεται και να ενημερώνει την αντιπολίτευση. Είναι μια τεράστια αδυναμία, την οποία φοβάμαι ότι θα τη βρούμε μπροστά μας».