Το εμπόριο και οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το ζήτημα της Ρωσίας, μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, είναι τα βασικά θέματα που συζητούν, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού ενημερώθηκαν για την πορεία της συνάντησης της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.

Προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις που έδωσαν το στίγμα για τα όσα πρόκειται να τέθουν στο τραπέζι των συζητήσεων της συνόδου.

Αλέξης Τσίπρας

Ο έλληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικοί στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά ταυτόχρονα -κατέληξε- να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Εμάνουελ Μακρόν

«Απόψε θα εξετάσουμε την στρατηγική της Ευρώπης στα κύρια θέματα που μας απασχολούν, τα νέα μοντέλα στην οικονομία, το εμπόριο και το χτίσιμο μίας ριζοσπαστικής κοινωνίας με μία ενιαία φωνή σε μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε οτι στις αποψινές συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της Τουρκίας μετά και την επεμβαση στο Αφρίν. «Εχω ήδη μιλήσει με τον κ.Ερντογάν κυρίως για το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μακρόν.

Τερέζα Μέι

«Θα τονίσω και πάλι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ανεπιφύλακτη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αναφερόμενη στην επίθεση στο Σάλσμπερι και την επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να εργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε,

σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τη συμφωνία για την περίοδο εφαρμογής, που θα περιορίσει τις ανησυχίες για τις επιχειρήσεις. Τέλος η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανυπομονεί η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Φεντερίκα Μογκερίνι

«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη θέση της ΕΕ στο εμπόριο», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Όχι προστατευτισμός, ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο, με την ΕΕ να είναι σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε η Μογκερίνι, πρισθέτωντας: «Πιστεύουμε στο θεμιτό και ελεύθερο εμπόριο, διότι είναι καλό για τις οικονομίες μας και τις παγκόσμιες σχέσεις».

Ζαν Κλοντ Γιουνκερ

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ με φιλικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες

Ερωτηθείς για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς, ο Γιούνκερ απάντησε «Το ελπίζω». Ο Γιούνκερ ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για την Ιταλία, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται ακόμα σε πολιτική κρίση. «Η Ιταλία είναι Ιταλία», δήλωσε.