Θετική ψήφο υπέρ της συνταγματικότητας για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών έδωσαν, όπως έγινε γνωστό χθες, πέντε ανώτατοι δικαστές οι οποίοι συμμετείχαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που έκρινε εντέλει αντισυνταγματική την επίμαχη απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 20 έναντι 5. Η πλειοψηφία των 20 δικαστών έκρινε ότι η υπουργική απόφαση με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα και στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Δημοτικό και Γυμνάσιο είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αντίθετα, η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας. Οι 5 δικαστές που μειοψήφησαν είναι η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.

Η μειοψηφία των 5 μελών του ΣτΕ, αφού τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου. Επίσης, κατά την κρίση της μειοψηφίας, η επίμαχη απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης και παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.