Πολύ υψηλά υδατικά αποθέματα παρατηρούνται φέτος στην χώρα σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια του χειμώνα με αποκορύφωμα το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2018 και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως αποτέλεσμα να συλλεχθούν σημαντικές ποσότητες νερού.

Σήμερα το πρωί σε επιφυλακή τέθηκε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας ανόδου της στάθμης του νερού στους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο, με την στάθμη στον Έβρο να υπερβαίνει κατά 80 εκατοστά τα όρια επιφυλακής. Πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ είχε κάνει λόγο για ανάγκη σημαντικής αύξησης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως ανακοίνωσε, τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της είναι αυξημένα κατά περίπου 22% έναντι των αποθεμάτων του μέσου όρου της τριετίας 2015 – 2017.. Συγκεκριμένα υπολογίζονται σε 2835 Gwh από περίπου 2316 Gwh, είναι δηλαδή 15% μεγαλύτερα έναντι των στατιστικά μέγιστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου.

Το φαινόμενο εξηγούν αναλυτικά οι μετεωρολόγοι. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι φέτος με εξαίρεση την Κρήτη σημειώθηκε πλεόνασμα βροχής επισημαίνοντας ότι στο γεγονός συνέβαλαν και τα μεγάλα ύψη χιονιού.

Από την πλευρά του ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί: «Όλο τον χειμώνα και ειδικά τους δύο προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν αρκετές βροχές στην ηπειρωτική χώρα. Τον Φεβρουάριο σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν ρεκόρ δεκαετίας ως προς τα ύψη βροχών. Αυτό συνέβη επειδή είχαμε έναν καιρό με συχνή διέλευση χαμηλών βαρομετρικών, αρκετούς νοτιάδες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες –γι’ αυτό ήταν και ένας ήπιος σχετικά χειμώνας.

Παράλληλα, είχαμε έντονες βροχές και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα. Αυτού του είδους τα συστήματα δουλεύουν κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και επειδή οι ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκονται στην Δυτική Ελλάδα έχουν δεχτεί μεγάλα ύψη βροχής. Αντιστοίχως σε περιπτώσεις που έχουμε βόρειο ρεύμα, άρα χαμηλές θερμοκρασίες και περισσότερα χιόνια, τότε έχουμε μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στην Ανατολική Ελλάδα», λέει στα ΝΕΑ. Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι «σε περιοχές της Ηπείρου ή στο Πήλιο είχαμε περισσότερα από 1000 ή 1200 mm ύψη βροχής.

Σε κάποιες περιοχές ο καιρός ήταν πολύ βροχερός και σε ορισμένες από τους πιο βροχερούς της τελευταίας δεκαετίας. Η χιονοκάλυψη παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές όμως στην γεωγραφική έκταση που καλύφθηκε από χιόνια καταγράφηκαν σημαντικά ύψη. Εξαίρεση σε όλα αυτά αποτέλεσαν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και οι περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας όπου εκδηλώθηκαν πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις. Ειδικά για την Κρήτη το φαινόμενο είναι ανησυχητικό», σημειώνει.

Το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2018 πολύ μεγάλα ύψη υετού. Οι μεγαλύτερες τιμές παρατηρήθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο και στα ορεινά της Ηπείρου, με 1.457 mm στη Ζαγορά και 954 mm στα Θεοδώριανα Άρτας.

Επίσης εννέα μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο και το Άγιο Όρος κατέγραψαν κατά την διάρκεια των δύο μηνών περισσότερα από 600 mm, τιμή αρκετά υψηλότερη από την μέση τιμή των τελευταίων 10 ετών.

Κάποιες από τα στοιχεία είναι εντυπωσιακές: Στον Ισθμό της Κορίνθου τον Φεβρουάριο του 2016 έριξε 3 mm βροχής ενώ τον φετινό Φεβρουάριο περισσότερα από 133 mm. Στην Σκόπελο η φετινή βροχόπτωση υπερέβη σε ύψος τα 245 mm όταν το μέσο όρο της δεκαετίας για τον μήνα Φεβρουάριο στο νησί είναι τα 68 mm καταγράφοντας άνοδο κατά 360%…