Στα 2.200 έχει ανέλθει ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς, καθώς μόλις τις τελευταίες επτά ημέρες προστέθηκαν επιπλέον 101 νέα κρούσματα σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σημειώνεται δε, ότι η νότιος Ελλάδας είναι η γεωγραφική περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, εκ των οποίων τα μισά κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αττική. Εν τω μεταξύ οι ειδικοί του Κέντρου σημειώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας – κατά κανόνα παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών εντοπίζονται και δεκάδες επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι καθώς και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.