Αμεση ήταν η ανταπόκριση των Γερμανών της Deutsche Telekom στην άσκηση του δικαιώματός της για την απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 5% των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Με περισσότερα από 284 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 284.051.959,89 ευρώ, η Deutsche Telekom θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την εξαγορά του 5% του Οργανισμού. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο επενδυτής ειδοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου να απαντήσει αν ενδιαφέρεται στην εξαγορά 24.507.520 κοινών ονομαστικών μετοχών του ΟΤΕ, όπως προβλέπουν οι σχετικοί όροι της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ιδίου, στην οποία έχει προσχωρήσει το Ταμείο. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ο διεθνής διαγωνισμός του Ταμείου για την πώληση του 5% χωρίς να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδυτής. Συνεπώς αυτόματα ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχει η Deutsche Telekom. Η γερμανική εταιρεία, αν και είχε περιθώριο απάντησης εντός 30 ημερών, εντούτοις απάντησε αμέσως στις 20 Μαρτίου: «Κατόπιν αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ και η Deutsche Telekom AG θα συνεργαστούν για την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής, της οποίας το ύψος διαμορφώνεται σε 284.051.959,81 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Το τίμημα για την πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού προκύπτει με βάση τη μέση τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τελευταία συνεδρίαση είναι η 15η Μαρτίου, μία ημέρα πριν την πρόσκληση που απηύθυνε το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom. Η μέση τιμή, λοιπόν, ήταν στα 11,5904 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και με βάση το προχθεσινό κλείσιμο της μετοχής του Οργανισμού στα 11,24 ευρώ, οι Γερμανοί έδωσαν premium (επιπλέον) 3%.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την αγορά στο να ερμηνεύσει την άμεση κίνηση της Deutsche Telekom ως κίνηση στήριξης του προγράμματος αποκρατικοποίησης. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τα 284 και πλέον εκατομμύρια κατευθύνονται στο χρέος. Με τη διάθεση του 5% του ΟΤΕ, το Δημόσιο βρίσκεται πια στον Οργανισμό με ποσοστό μόλις 5%. Από αυτό το 1% είναι υπό τον άμεσο έλεγχό του και το υπόλοιπο 4% το ελέγχει εμμέσως καθώς ανήκει στο ΙΚΑ. Η Deutsche Telekom, μετά την άσκηση του δικαιώματος απόκτησης του 5%, βρίσκεται με μετοχές της τάξης του 45% στον Οργανισμό.