Πράκτοράς μου στην ευρύτερη περιοχή Κολωνακίου με ενημέρωσε για ένα πολύ ενδιαφέρον γεύμα για δύο, που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο γνωστό εστιατόριο Φιλίππου. Οπως μου μετέφερε, απομονωμένοι σε ένα τραπέζι στη γωνία – σε απόσταση αναπνοής από έναν μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τον οποίο δεν θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, τον αναφέρω μόνο για να σας δώσω λίγο κλίμα – έτρωγαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οι δυο τους συζήτησαν για πολλά και για αρκετή ώρα. Από την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το ελληνικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου και όλα τα πιθανά σενάρια για την έξοδο από το Μνημόνιο. Ξέρετε, αν θα είναι καθαρή, αν θα είναι με προληπτική γραμμή και τέτοια. Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι Δραγασάκης και Χουλιαράκης έχουν τακτική επικοινωνία. Ας πούμε προ εβδομάδων τα είχαν ξαναπεί σε ένα workshop του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, το οποίο τρέχουν στελέχη της νεότερης γενιάς του κόμματος, προσκείμενα στον Δραγασάκη. Εγώ, βέβαια, μόλις έμαθα για το γεύμα τους σκέφτηκα ότι έγινε μία ημέρα μετά τη «συνάντηση» και το άτυπο ντιμπέιτ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν υπονοώ τίποτα, απλώς αναφέρω τον συνειρμό μου.

Δείπνο – απολογισμός

Μιας και σας γράφω για γεύματα, να σας πληροφορήσω και για ένα δείπνο. Σύμφωνα με πηγές μου στο Ποτάμι, την ώρα που έσκαγε το θέμα με τον Μίλτο Κύρκο και την υποτιθέμενη μεταγραφή του στον ΣΥΡΙΖΑ – για το οποίο σας έχω ήδη από χθες ενημερώσει –, σχεδόν όλο το κόμμα βρισκόταν στο πρώην Αλάτσι, καλεσμένο του Σταύρου Θεοδωράκη. Οταν λέω όλο, εννοώ τους βουλευτές, το ποταμικό Πολιτικό Συμβούλιο και το γραφείο Τύπου. Εντάξει, όπως φαντάζεστε δεν είχαν κλείσει κι όλο το μαγαζί. Τέλος πάντων, απ’ ό,τι έμαθα συζήτησαν τα εσωκομματικά τους και έκαναν κι απολογισμό του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Bloomberg και Ιβάν

Η χάρη του Ιβάν Σαββίδη έχει φθάσει μέχρι το Bloomberg, θέλω να ξέρετε. Επειδή όπως σας έχω ξαναπεί διαβάζω φανατικά τους ξένους συναδέλφους, έπεσε το μάτι μου σε ένα κομμάτι για τον ομογενή επιχειρηματία που δημοσιεύθηκε χθες και ξεκινά με τη φράση «ο Ιβάν Σαββίδης πέρασε μία εβδομάδα που θα θυμάται». Αφορμή να ασχοληθούν μαζί του; Μα, ότι έγινε πια δισεκατομμυριούχος. Εντάξει, προφανώς έπαιξαν τον ρόλο τους και τα πλάνα του με το όπλο στη ζώνη, που έκαναν τον γύρο της υφηλίου. Οπως, εξάλλου, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, η εβδομάδα που θα θυμάται ο Ρώσος ξεκίνησε έτσι και κατέληξε πέντε μέρες αργότερα με εκείνον δισεκατομμυριούχο. Κάτι μου λέει πάντως ότι γενικώς στην Εσπερία θα τον θυμούνται περισσότερο για το όπλο, παρά για τα ντιλ του.

Οι γιατροί της ΔΗΜΑΡ

Μπορεί στη Βουλή οι περισσότεροι να είναι δικηγόροι, στην κοινοβουλευτική Αριστερά του ενός βουλευτή όμως είναι γιατροί. Εξηγούμαι. Στις εσωκομματικές εκλογές της ΔΗΜΑΡ για την ανάδειξη των 35 μελών της που θα συμμετέχουν στην ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής κέρδισαν άνετα 7 θέσεις έναντι 5 δημοσιογράφων και 5 εκπαιδευτικών, ενώ πιο πίσω έμειναν με 2 θέσεις μηχανικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Η ομάδα των γιατρών αποτελείται από τους Γιώργο Μπουλμπασάκο, πνευμονολόγο, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, οδοντίατρο, Χρήστο Μιχαηλίδη, παθολόγο, Στέλιο Παναγούτσο, καθηγητή Νεφρολογίας, Χρήστο Γκαρμπούνη, ορθοπεδικό, Σπύρο Λαμπρινό, παθολόγο, και Γιάννη Ευδοκιμίδη, καθηγητή Νευρολογίας. Αν οι σύντροφοι στο Κίνημα Αλλαγής χρειαστούν τσεκάπ, θα έχουν τα κονέ.

Καταδικάζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

«Οι περί το μακεδονικό ζήτημα πρόσφατες εξελίξεις και διχαστικές ενέργειες κάποιων οργανώσεων και ομάδων αποτελούν σοβαρές απειλές για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, την ενότητα και τη δημοκρατία, γι’ αυτό είναι ομόθυμα καταδικαστέες ως πράξεις, όταν μάλιστα με θρασύτητα υιοθετούν και τη βία». Ετσι ξεκινά η δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου (φωτογραφία) με αφορμή τις απειλές κατά των ελλήνων βουλευτών από παμμακεδονικές ενώσεις που αποκάλυψε τις προάλλες ο Νίκος Βούτσης. Κοινώς, ο Μεσσηνίας καταδικάζει. Να σας θυμίσω εδώ ότι είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να δώσει τις ευλογίες του στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό. Το θυμίζει και ο ίδιος στη δήλωσή του, γράφοντας πως δικαιώθηκε που «στήριξε χωρίς υποχωρητικότητα την εδραία θέση της Ιεράς Συνόδου περί της μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία για το κράτος των Σκοπίων, δεν υιοθέτησε όμως και τη θεσμική εμπλοκή της Εκκλησίας σε κοσμικές και πολιτικές ενέργειες».

Παγκόσμιες Ημέρες

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Ντάουν και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και στις Βρυξέλλες, ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία του με παιδιά με σύνδρομο Ντάουν και τη λεζάντα «ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι αυτονόητος σε μια δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία. Στην Ελλάδα έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Προσωπικό μου στοίχημα είναι η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του διχαστικού λόγου». Τα συνδύασε δηλαδή. Ο Πρωθυπουργός τιτίβισε κατά του ρατσισμού και ο Σταύρος Θεοδωράκης πόσταρε στο facebook για το σύνδρομο Ντάουν. Τα αναφέρω γιατί παρατήρησα πως το μητσοτακικό επιτελείο ήταν κάπως πιο ενημερωμένο περί των Παγκόσμιων Ημερών.