Είδηση – βόμβα με οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις έρχεται από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός Dogan πουλήθηκε έναντι 1,25 δις ευρώ και πέρασε στα χέρια του ομίλου Demiroren.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για τον όμιλο που έχει στην κατοχή του και την εφημερίδα Hurriyet, την τελευταία μεγάλη, ανεξάρτητη εφημερίδα της Τουρκίας, καθώς επίσης και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αγοραστής ανήκει στον ευρύτερο κύκλο επιχειρηματιών – φίλων του Ταγίπ Ερντογάν.

Η πώληση αυτή χαρακτηρίζεται ως «η πώληση του αιώνα» στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν που είναι επικεφαλής του ομίλου το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan.

Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Ο Αϊντίν Ντογάν εισήλθε στον χώρο των ΜΜΕ το 1979 με την αγορά της «Μιλιέτ» από την οικογένεια Καρατζάν και το 1994 αγόρασε από την οικογένεια Σιμαβί τον όμιλο της «Χουριέτ». Για 40 ολόκληρα χρόνια είναι στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ.

Με τη διαρροή της είδησης ότι ο όμιλος Ντογάν πωλείται σε φιλοκυβερνητικό όμιλο οι μετοχές του στο Χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο 19,42%.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί, και πλέον περνά και αυτός στη «σφαίρα επιρροής» του τούρκου προέδρου, ο οποίος αποκτά έτσι τον έλεγχο ισχυρότατων ΜΜΕ, όπως ηHurriyet, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, που ιδρύθηκε το 1948 και τυπώνεται σε έξι πόλεις της χώρας και στην Φρανκφούρτη, και βεβαίως και το CNN Turk, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Ο αγοραστής

Ο ιδιοκτήτης της Demirören Media Group, Ερντογάν Ντεμίρορεν, κατέχει την ενεργειακή εταιρεία «Milangaz» και το εμπορικό κέντρο «Demirören İstiklal» στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν Ντεμιρόρεν γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1938, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ο γιός του, Γιλντιρίμ Ντεμιρόρεν, υπήρξε πρόεδρος της Μπεσίκτας και πλέον είναι πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι εταιρείες του ομίλου Demirören

Enerji

Milangaz

Oto Milangaz

Moil

Sanayi

Demirören Ağır Metal

Parsat Piston

MS Motor Servis

D-Mermer

Turizm

Kemer Country

Kemer Country Club

Kemer Country Hotel

Konut Projesi Yatırımları

Lidya Flats

Seyhan Park Evleri

AVM İşletmeciliği

Demirören İstiklal

Liman İşletmeciliği

Zeyport

Dolfen İskelesi

İnşaat

Lidya Yapı

Medya

Εφημερίδα Milliyet

Εφημερίδα Vatan

Milliyet.com.tr

Gazetevatan.com

Milliyet İnternet TV

Skorer.com

Uzmanpara

PembeNar

E-Ticaret

Milliyetemlak.com

Eğitim

Ata Eğitim Kurumları