Είδηση – βόμβα με οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις έρχεται από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός Dogan πουλήθηκε έναντι 1,25 δις ευρώ και πέρασε στα χέρια του ομίλου Demiroren.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για τον όμιλο που έχει στην κατοχή του και την εφημερίδα Hurriyet, την τελευταία μεγάλη, ανεξάρτητη εφημερίδα της Τουρκίας, καθώς επίσης και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αγοραστής ανήκει στον ευρύτερο κύκλο επιχειρηματιών – φίλων του Ταγίπ Ερντογάν.

Η πώληση αυτή χαρακτηρίζεται ως «η πώληση του αιώνα» στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν που είναι επικεφαλής του ομίλου  το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan.

Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Ο Αϊντίν Ντογάν εισήλθε στον χώρο των ΜΜΕ το 1979 με την αγορά της «Μιλιέτ» από την οικογένεια Καρατζάν και το 1994 αγόρασε από την οικογένεια Σιμαβί τον όμιλο της «Χουριέτ». Για 40 ολόκληρα χρόνια είναι στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ.

Με τη διαρροή της είδησης ότι ο όμιλος Ντογάν πωλείται σε φιλοκυβερνητικό όμιλο οι μετοχές του στο Χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο 19,42%.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί, και πλέον περνά και αυτός στη «σφαίρα επιρροής» του τούρκου προέδρου, ο οποίος αποκτά έτσι τον έλεγχο ισχυρότατων ΜΜΕ, όπως η Hurriyet, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, που ιδρύθηκε το 1948 και τυπώνεται σε έξι πόλεις της χώρας και στην Φρανκφούρτη, και βεβαίως και το CNN Turk, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Ο αγοραστής

Ο ιδιοκτήτης της Demirören Media Group, Ερντογάν Ντεμίρορεν, κατέχει την ενεργειακή εταιρεία «Milangaz» και το εμπορικό κέντρο «Demirören İstiklal» στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν Ντεμιρόρεν γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1938, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ο γιός του, Γιλντιρίμ Ντεμιρόρεν, υπήρξε πρόεδρος της Μπεσίκτας και πλέον είναι πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι εταιρείες του ομίλου Demirören
Enerji
Milangaz
Oto Milangaz
Moil
Sanayi
Demirören Ağır Metal
Parsat Piston
MS Motor Servis
D-Mermer
Turizm
Kemer Country
Kemer Country Club
Kemer Country Hotel
Konut Projesi Yatırımları
Lidya Flats
Seyhan Park Evleri
AVM İşletmeciliği
Demirören İstiklal
Liman İşletmeciliği
Zeyport
Dolfen İskelesi
İnşaat
Lidya Yapı
Medya
Εφημερίδα Milliyet
Εφημερίδα Vatan
Milliyet.com.tr
Gazetevatan.com
Milliyet İnternet TV
Skorer.com
Uzmanpara
PembeNar
E-Ticaret
Milliyetemlak.com
Eğitim
Ata Eğitim Kurumları