Στην είσοδο της Μάνδρας ένα μεγάλο πανό («Παλεύουμε για αντιπλημμυρικά έργα») μαρτυρεί την αγωνία των κατοίκων. Στις κεντρικές οδούς Κοροπούλη και Στρατηγού Ρόκκα καθώς και στα γύρω στενά οι λοφίσκοι από παρατημένα μπάζα, τα μουλιασμένα και σπασμένα έπιπλα, τα ξηλωμένα πεζοδρόμια και οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι θυμίζουν το μέγεθος της καταστροφής. Τέσσερις μήνες μετά την πλημμύρα που κατέληξε σε τραγωδία με 23 νεκρούς (από μια «βόμβα» νερού στο όρος Πατέρας το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2017), η πόλη παραμένει σκεπασμένη με χώμα και οι κάτοικοι βυθισμένοι στην απελπισία και στον φόβο.

«ΤΑ ΝΕΑ» κατέγραψαν τον αγώνα των πλημμυροπαθών για να ορθοποδήσουν αλλά και την έντονη ανησυχία τους για την πλήρη απουσία αντιπλημμυρικών έργων. «Ψιχαλίζει και τρέχω στο μπαλκόνι κοιτάζοντας πότε τον ουρανό και πότε τον δρόμο» λέει μια ηλικιωμένη. «Σαράντα χρόνια ζω εδώ, αλλά σκέπτομαι πια να μαζέψω ό,τι μου απέμεινε και να μετακομίσω» προσθέτει ο γείτονάς της. Οσοι έλαβαν αποζημιώσεις έχουν ξεκινήσει να χτίζουν τις μάντρες των σπιτιών τους και να εξοπλίζουν τα νοικοκυριά τους, ωστόσο αρκετοί περιμένουν την οικονομική βοήθεια.

«Η μεγαλύτερη αγωνία μας είναι τα αντιπλημμυρικά. Πιέζουμε όσο μπορούμε και είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια. Υπάρχουν όμως σοβαρά γραφειοκρατικά ζητήματα» λέει η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, και ζητεί fast track διαδικασίες με παρέμβαση του Πρωθυπουργού: «Επιμένω ότι αν δεν υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς δεν θα δούμε να γίνεται κάτι σύντομα. Ακόμα και όταν πρόκειται για έργα έκτακτης ανάγκης, οι διαδικασίες τραβούν πολύ χρονικά. Τα έργα φυσικά και πρέπει να γίνουν νόμιμα, αλλά πιο γρήγορα. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου πρέπει να το ζητήσει αυτό από τον Αλέξη Τσίπρα».

Στο προκαταρκτικό πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τη φονική πλημμύρα καταγράφηκαν σωρεία παραλείψεων, αυθαίρετες κατασκευές και ανεπάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων, ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει την ανάγκη άμεσης διευθέτησης των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη. Κι όμως δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό σε αυτές τις δύο «παγίδες» για την ευρύτερη περιοχή. «Και δεν είναι μόνο τα ρέματα. Απαιτείται ανακατασκευή της παλιάς Εθνικής Οδού» προσθέτει η δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε την πόλη τόσο για ουσιαστικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή, πάντως, με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρούν και τα δημοτικά έργα σε κεντρικά σημεία της πόλης που δέχθηκαν τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Είναι ενδεικτικό ότι η οδός Κοροπούλη παραμένει χωρίς ρεύμα («ό,τι κάνουμε μέχρι τις 6-7 το απόγευμα. Μετά πίσσα σκοτάδι!» περιγράφει ένας κάτοικος) και με σπασμένα πεζοδρόμια. Η Δημοτική Αρχή παραδέχεται την κατάσταση, προτάσσοντας και σε αυτή την περίπτωση τη γραφειοκρατία: «Είναι αλήθεια πως έχω περίπου δύο μήνες που παλεύω το έργο για την οδό Κοροπούλη. Και πάλι μπλεκόμαστε με γραφειοκρατίες και ας είναι ένα μικρό έργο, που δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, απαλλοτριώσεις όπως απαιτούν τα μεγαλύτερης έκτασης έργα».

Οπως όλα δείχνουν, το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι… επιστημονικό, καθώς προ ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για τη σύνταξη ολοκληρωμένης γεωλογικής έρευνας για την ανάσχεση του πλημμυρικού κινδύνου. Και ενώ το σύνολο των κατοίκων της Μάνδρας περιμένει να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τη θωράκιση της Δυτικής Αττικής, για σχεδόν τους μισούς πλημμυροπαθείς εκκρεμεί η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης (των 5.000 ευρώ): «Παράλληλα από τα δημοτικά ταμεία έχει δοθεί σε 800 ανθρώπους η βοήθεια των 500 ευρώ και απομένουν 200 δικαιούχοι» εξηγεί η δήμαρχος Μάνδρας.

Δωρεά του Ολυμπιακού

Η ανάπλαση της πλατείας και του θερινού σινεμά

Εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα έχουν πιάσει δουλειά οι εργάτες για την ανακατασκευή τόσο της κεντρικής Πλατείας Κοροπούλη όσο και των εγκαταστάσεων του δημοτικού κινηματογράφου Αστρον με δωρεά του Ολυμπιακού. Συνεργεία της ερυθρόλευκης ΠΑΕ είχαν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στη Μάνδρα (χωματουργικά μηχανήματα και φορτηγά καθάρισαν δρόμους και πεζοδρόμια κ.λπ.), αλλά το βάρος έχει πέσει πλέον στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του οπλαρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Βαγγέλη Κοροπούλη, καθώς και στην αναγέννηση του θερινού σινεμά, στο οποίο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές από τους ορμητικούς χειμάρρους.

«Πράγματι, έχουμε σημαντικές δωρεές που μας δίνουν ελπίδα γιατί μαζεύονται τα κομμάτια της πόλης μας» λέει η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, και προσθέτει ότι αντίστοιχα έργα γίνονται ή αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα στο κτίριο του 5ου Νηπιαγωγείου (δωρεά από επιχειρηματία της Κύπρου), στο 1ο Νηπιαγωγείο, στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του νεκροταφείου κ.α. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα ένας χώρος για να μεταφέρονται τα μπάζα: «Θέλουμε επειγόντως να βρεθεί ένα σημείο που να μας εξυπηρετεί και πρακτικά και οικονομικά. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει το σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια πριν από περίπου ενάμιση μήνα και περιμένουμε».

Κοινωνικό παντοπωλείο

Στην ουρά 1.100 πλημμυροπαθείς

Καθισμένος σε ένα γραφειάκι στο βάθος της αίθουσας, ο κοινωνικός λειτουργός Μιχάλης Αντωνίου καταγράφει τα στοιχεία μιας ηλικιωμένης που έσπευσε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να παραλάβει την μπλε νάιλον τσάντα με το λάδι, το αλεύρι, τα παξιμάδια και το μέλι. «Αυτή τη στιγμή έχω εγγεγραμμένους τουλάχιστον 1.100 πλημμυροπαθείς» λέει και δείχνει τη μακροσκελή λίστα με ονόματα και διευθύνσεις. Οπως προσθέτει: «Αλλη λίστα για τους πλημμυροπαθείς και άλλη για τους ωφελούμενους του Παντοπωλείου. Τώρα πλέον τηλεφωνώ στις οικογένειες για να έρθουν. Μιλάω κάθε μέρα με 150 ανθρώπους. Τον πρώτο καιρό μετά την καταστροφή ήταν αλλιώς. Τότε βγάζαμε στον δρόμο 6.000 τσάντες με τρόφιμα!».

Την ίδια στιγμή, στον εξωτερικό χώρο ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Μπάμπης Κανάκης βοηθά στο ξεφόρτωμα κάθε λογής τροφίμων από το βανάκι που έχει σταθμεύσει στην είσοδο του κτιρίου. Μέχρι το μεσημέρι επικρατεί πανδαιμόνιο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, με κατοίκους να πηγαινοέρχονται φορτωμένοι με σακούλες και την αποθήκη να γεμίζει με προϊόντα. «Δίνουμε στους πλημμυροπαθείς τρόφιμα, αλλά και χαρτιά κουζίνας κ.λπ. Προσφορές εξακολουθούν να έρχονται και ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετά προϊόντα που θα καλύψουν τις ανάγκες για μεγάλο διάστημα» αναφέρουν οι υπεύθυνοι, τονίζοντας ότι ενόψει του Πάσχα οι πλημμυροπαθείς παραλαμβάνουν διπλή βοήθεια. «Είναι σημαντική ανακούφιση για εμάς που χάσαμε τις περιουσίες μας και ζούμε σε μισοκατεστραμμένα σπίτια. Δυστυχώς καταστραφήκαμε και ακόμα να ορθοποδήσουμε. Η δική μου αίτηση για αποζημίωση αρχικά απορρίφθηκε, αλλά ίσως ξαναδούν την περίπτωσή μου» αναφέρει μια ηλικιωμένη, καθώς οι υπεύθυνοι του Παντοπωλείου την βοηθούν να τοποθετήσει τέσσερις σακούλες στο σιδερένιο καροτσάκι της.

«Ακόμα βγάζω λάσπη από το σπίτι»

Ο λασπωμένος τοίχος της μικρής μονοκατοικίας της Ντίνας Δούκα (φωτογραφία) επί της οδού Κοροπούλη δείχνει το ύψος στο οποίο έφτασαν τα ορμητικά νερά, παρασύροντας τα πάντα, το πρωί της 15ης Νοεμβρίου του 2017. «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Βλέπαμε τα αυτοκίνητα να σηκώνονται και να αναποδογυρίζουν πάνω στα κτίρια! Να μην το ξαναζήσει κανείς αυτό που έγινε στην πόλη μας» περιγράφει.