«Μόλις μπήκα στην τάξη όλοι οι συμμαθητές μου με χειροκρότησαν και μου έδωσαν συγχαρητήρια. Αλλά ειλικρινά εκεί που ένιωσα ακόμα πιο όμορφα ήταν όταν στο διάλειμμα άρχισαν να με πλησιάζουν πολλοί συμμαθητές μου και να μου ζητούν πληροφορίες γιατί θέλουν να ασχοληθούν με το τρέξιμο. Αυτό είναι η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση».

Η χθεσινή μέρα στο σχολείο ήταν ξεχωριστή τόσο για τη 12χρονη Γλυκερία Σκάρκου, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, όσο και για τη φίλη και συναθλήτριά της στο Παλαιό Φάληρο, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη όπως ομολογούν μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Και όχι άδικα, καθώς την Κυριακή είχαν κλέψει την παράσταση στον Ημιμαραθώνιο κατακτώντας την 3η θέση στα 5 χλμ. και τη 2η θέση στα 3 χλμ. αντίστοιχα.

Ευκαιρία

Τη 12χρονη Γλυκερία την πολιόρκησαν οι συμμαθητές της ζητώντας της λεπτομέρειες για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και αυτό ήταν γενικότερα το καλύτερο μήνυμα που πέρασαν αυτά τα δύο εξαιρετικά κορίτσια του Παλαιού Φαλήρου και του προπονητή τους Παναγιώτη Χαραμή.

Ενα μήνυμα που έπρεπε κανονικά να το περνάει η Πολιτεία, μέσα –πρωτίστως –από τα σχολεία, αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία γονιών που ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό όπως συμβαίνει και με τα δύο κορίτσια της ιστορίας μας αλλά και η συμβολή προπονητών – παιδαγωγών όπως ο Παναγιώτης Χαραμής κάνουν πολύ καλύτερη διαφήμιση από τους καθ’ ύλην αρμοδίους και απλά ελπίζουμε να έχουν γερό στομάχι για τη δύσκολη συνέχεια. Και είναι εύκολο να ρωτήσουν τη –με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες –συναθλήτριά τους στο Παλαιό Φάληρο Ράνια Ρεμπούλη!

«Μέχρι να περάσεις τη γραμμή του τερματισμού δεν ξέρεις τι θα συμβεί οπότε δεν ήξερα το τι θα γίνει. Είναι μεγάλη η χαρά μου που τερμάτισα 3η, δεν το πίστευα. Σαφώς αυτή την επιτυχία την αφιερώνω στους γονείς μου που με στηρίζουν σε ό,τι κάνω και πιστεύω ότι θα το κάνουν και στο μέλλον. Και φυσικά στον προπονητή μου που δεν τον αλλάζω με τίποτε στον κόσμο και φυσικά το σωματείο μας το Φάληρο» λέει η Γλυκερία Σκάρκου που, όπως και η Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη, έχει… τρεις γονείς, καθώς ο προπονητής τους Παναγιώτης Χαραμής είναι σαν δεύτερος πατέρας τους. Οσο για το πρότυπό της: «Μα ποια άλλη, από τη Ράνια Ρεμπούλη. Με εντυπωσιάζει το ότι αγωνίζεται πάντα με πείσμα, ακόμα και τραυματισμένη όπως τώρα».

Από την πλευρά της η Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη χαρακτήρισε επίσης αναπάντεχη την επιτυχία της, αν και είχε και παλαιότερες (όπως στον νυχτερινό αγώνα της Καλλιθέας): «Απίστευτο συναίσθημα και δικαίωση για την επιλογή μου να τρέχω. Είναι κάτι που μου αρέσει και το ξεκίνησα καθώς είχα πάρει πολύ ύψος και ήμουν και λεπτή, οπότε μου ταίριαζε ιδιαίτερα. Λατρεύω και τη μουσική με την οποία ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο, αλλά κόλλησα με το τρέξιμο. Λατρεύω φυσικά τον προπονητή μας, καθώς περνάμε υπέροχα μαζί του» προσθέτει η Ηλιάνα.

Ψυχοθεραπεία

Οσο για τον προπονητή του Παλαιού Φαλήρου Παναγιώτη Χαραμή: «Λατρεύω να ασχολούμαι με αυτά τα παιδιά, είναι η ψυχοθεραπεία μου! Δεν έχω το άγχος και την πίεση που συμβαίνει με αθλήτριες που είναι σε επίπεδο μεγάλων διοργανώσεων. Διασκεδάζουμε και αθλούμαστε σωστά, χωρίς άγχος για ρεκόρ και επιδόσεις. Και τα δύο κορίτσια εκτός από απίθανοι χαρακτήρες και εξαιρετικές μαθήτριες είναι και μεγάλα ταλέντα και πιστεύω ότι το μέλλον τους ανήκει. Απλά θα πρέπει να χαίρονται και την παιδικότητά τους και να βλέπουν σε αυτή τη φάση τον αθλητισμό και σαν παιχνίδι».