Στον απόηχο των αποκαλύψεων από το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Φρουζή, που ζητάει συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει σήμερα η Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis. Στη συνεδρίαση αναμένεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση αν θα αποδεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων ή θα συνεχίσει μόνη της για να εκδώσει πόρισμα. Διότι σε περίπτωση που απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης θα ακολουθήσει μπαράζ αποχωρήσεων από όλα τα κόμματα.

Ηδη η ΝΔ έχει προαναγγείλει την αποχώρησή της αν η πλειοψηφία επιχειρήσει να μπλοκάρει το αίτημά της για να προσέλθουν οι μάρτυρες και ο Κ. Φρουζής. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση εξερχόμενος από την αίθουσα της συνεδρίασης δήλωνε σε υψηλούς τόνους πως αν η πλειοψηφία συνεχίσει να βάζει εμπόδια και να μεθοδεύει την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη, τότε «θα εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησης».

«Δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε για τα μάτια του κόσμου. Αν δεν αποφασίσουν να προχωρήσουν τότε θα αποχωρήσουμε» ξεκαθαρίζει ο βουλευτής ΝΔ μιλώντας στα «ΝΕΑ». Ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την Επιτροπή αφήνει και ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Εμείς θα απαιτήσουμε σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημά μας για την κλήτευση Φρουζή, των προστατευόμενων μαρτύρων και της προέδρου της εταιρείας Susanne Kohout. Αν η πλειοψηφία το απορρίψει τότε είναι όλα ανοικτά και ίσως αποχωρήσουμε» μας εξηγεί. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει και το Ποτάμι. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποχωρήσει το ΚΚΕ. Θεωρείται βέβαιο πως αν υπάρξει μπαράζ αποχωρήσεων θα παρασύρει και την Ενωση Κεντρώων. Ετσι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποψιλωθεί η Επιτροπή και να απομείνουν μόνο τα μέλη της συγκυβέρνησης.

Ωστόσο φαίνεται πως το ορατό ενδεχόμενο των μαζικών αποχωρήσεων δεν πτοεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Θοδωρής Δρίτσας αναφέρει πως με βάση τον Κανονισμό η Επιτροπή παραμένει ζωντανή κι ενεργή ακόμα και με το 1/3 των μελών της, δηλαδή με επτά βουλευτές. Σημειώνεται ότι απαρτίζεται από 21 μέλη εκ των οποίων τα 10 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τον Γιώργο Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ έχουν την πλειοψηφία.

Από την κυβερνητική πλευρά διαφαίνεται η διάθεση να επιμείνουν στο θέμα της αρμοδιότητας της Επιτροπής που μπλοκάρει την κλήτευση των μαρτύρων και δρομολογεί την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

«Το θέμα της αρμοδιότητας παραμένει ανοικτό, δεν έχουμε καταλήξει σε αυτό ακόμα», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Δρίτσας. «Το πρόσχημα της αναρμοδιότητας έχει ξεφτίσει πλέον» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Ν. Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προηγούμενη συνεδρίαση εξέθεσε όλα τα νομικά επιχειρήματα που επιβεβαιώνουν ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα για να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Νέα πυρά από Σαμαρά

«Αν τολμούν, ας καλέσουν τους μάρτυρες και τότε θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της σκευωρίας τους» τόνιζαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους διαδρόμους της Βουλής προμηνύοντας πως η Επιτροπή θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής «γιατί δεν τους συμφέρει να πάνε μέχρι τέλους μετά τις τελευταίες εξελίξεις». Οι ίδιοι σημείωναν ότι η σκευωρία που πήγε να στήσει η κυβέρνηση τής γυρνάει μπούμερανγκ.

Είναι γεγονός πως η μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με φόντο τις τελευταίες αποκαλύψεις από το ημερολόγιο του Φρουζή και το αίτημα του για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα μεταφέρεται στη Βουλή. Στη σημερινή συνεδρίαση η ΝΔ θα καλέσει την κυβερνητική πλειοψηφία να δώσει σαφείς απαντήσεις αν η ταύτιση των απόψεων που υπήρχε μεταξύ Τσίπρα και Φρουζή το 2013 ήταν αποτέλεσμα χρηματισμού.

Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν περάσει στην αντεπίθεση σχετικά με τις δύο συναντήσεις που του προσάπτει το Μέγαρο Μαξίμου με τον Φρουζή επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία πως η πρώτη συνάντηση έγινε σε θεσμικό επίπεδο παρουσία άλλων 13 πολυεθνικών εταιρειών ενώ η δεύτερη που ήταν προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου του 2013 δεν έγινε ποτέ. «Αντίθετα, την 1η Μαρτίου του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Κ. Φρουζή στη Βουλή κι ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση» σημειώνουν από την πλευρά Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Φρουζής είχε παραδεχθεί παλαιότερα πως έχει συνεννόηση και αμφίδρομη ενημέρωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης αναμένεται να βρεθεί και η υπουργός Πολιτισμού. Η αντιπολίτευση θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία για ποιο λόγο ενώ διατυμπανίζει εδώ και ενάμιση χρόνο ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, παραχώρησε προ έξι μηνών το ιστορικό παλάτι της Ρόδου στη Novartis για να πραγματοποιήσει επίσημο δείπνο. Το υπουργείο Πολιτισμού, μάλιστα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες την καταγγελία από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 η κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε στη Novartis το παλάτι στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με σχετική έγκριση του ΚΑΣ, αλλά η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή είχε στο μεταξύ αποσύρει το ενδιαφέρον της η φαρμακευτική εταιρεία.