Φιάσκο στο φιάσκο με το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δημοφιλούς προγράμματος χθες πρώτη μέρα επαναλειτουργίας έπειτα από μία εβδομάδα διακοπής μπορεί να μην κατέρρευσε αλλά κυριολεκτικά σερνόταν…: «Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε δοκιμάστε να συνδεθείτε αργότερα», ήταν το μήνυμα που εμφανιζόταν συχνά πυκνά εντός της ημέρας σε χιλιάδες πολίτες που δοκίμαζαν να εισέλθουν στο «πληροφοριακό σύστημα».

Ακόμη κι αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη 13 Μαρτίου μετά το μπλακάουτ την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας «exoikonomisi.ypen.gr» ανά ομάδα περιφερειών, αρχής γενομένης από χθες, εντούτοις στην πράξη αποδείχθηκε ότι τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε για τους ιδιοκτήτες κατοικιών στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Από νωρίς το μεσημέρι η σελίδα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα είτε κινούταν με αργούς ρυθμούς, είτε πετούσε εκτός συστήματος όσους προσπαθούσαν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους. Επίσης εμφάνιζε και το προαναφερόμενο μήνυμα, όταν σημειωνόταν μεγάλος όγκος επισκέψεων.

Η… ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Για την κατάρρευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την περασμένη Τρίτη είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία και δεσμεύτηκε ότι «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

Εντούτοις χιλιάδες πολίτες και χθες ταλαιπωρήθηκαν. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός παρενέβη εκ νέου με επιστολή του προς τον Σταθάκη: «Τα προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα του νέου «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον ΙΙ» συνεχίζονται και σήμερα (σ.σ. χθες)», περιγράφει και συνεχίζει: «Ζητώ από τον Υπουργό ΠΕΝ, όπως την προηγούμενη εβδομάδα αποδέχθηκε την πρόταση μας για αναβολή, μόλις αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση, να εξετάσει και σήμερα τις προτάσεις που του κάνουμε: εκ νέου αναβολή και δοκιμαστική περίοδος. Είναι η μόνη λύση που θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας που ήδη υπάρχει και τον εκνευρισμό που επικρατεί».

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Οι αντιδράσεις ήταν οξύτερες από εκπροσώπους του ΤΕΕ στις περιφέρειες. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου κάνει λόγο για «εμπαιγμό όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών» και ζητά από τον Σταθάκη «να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού». Αλλά και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας μιλά για «παρωδία» και καλεί το υπουργείο να διακόψει το πρόγραμμα. Μάλιστα καταγγέλλει το υπουργείο για «ανευθυνότητα» και «αναποτελεσματικότητα».

Πάντως, το ΥΠΕΝ δεν αναγνωρίζει σοβαρό πρόβλημα και χθες η ενημέρωση που δινόταν στους δημοσιογράφους ήταν πως «δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να αναβληθεί ξανά η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας». Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν τα όποια προβλήματα στο αυστηρό σύστημα προστασίας που έχει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στο οποίο ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί εκείνη του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, όταν επιχειρείται η είσοδος από την πλατφόρμα του προγράμματος με τους κωδικούς του TAXISnet αντιμετωπίζεται ως «κακόβουλο λογισμικό». Πάντως ακόμη κι αν αυτό είναι το πρόβλημα, απάντηση πειστική στο γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί, όταν η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι συνδεδεμένη και με άλλες, δεν δίνεται.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στις 7 Φεβρουαρίου είχε προκηρύξει διαγωνισμό, ο οποίος έληξε στις 16 Μαρτίου, με αντικείμενο την «Αναβάθμιση Υποδομών Εξοπλισμού για την Υλοποίηση της Δράσης Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στις 132.258 ευρώ. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν ο διαγωνισμός αυτός είχε σκοπό την ενίσχυση της πλατφόρμας και εντούτοις εκείνη ενεργοποιήθηκε πριν την αναβάθμιση της, προκαλώντας την τεράστια ταλαιπωρία στους χιλιάδες δικαιούχους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ συνεχίζει να εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το κριτήριο που υπάρχει στην επιλογή των αιτήσεων και είναι η σειρά προτεραιότητας αντί να ισχύει το μέγεθος της ενεργειακής αναβάθμισης.

Τέλος, το υπουργείο με ανακοίνωσή του επιδίωξε να κάνει το μαύρο – άσπρο υποστηρίζοντας ότι «ομαλά εξελίσσεται από χθες η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Οι όποιες καθυστερήσεις ανέκυψαν στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύντομα αντιμετωπίστηκαν».