Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Γιατί και στο παρελθόν επίδοξοι κυβερνήτες κατήγγελλαν τα παλιά επιχειρηματικά τζάκια μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν νέα πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εδραίωναν τη θέση τους όταν θα έρχονταν στην εξουσία.

Ως δοκιμασμένη, η μέθοδος είχε και απτά αποτελέσματα: κανένας κυβερνήτης δεν έγινε πιο ισχυρός χάρις στα τζάκια. Αντίθετα, βρέθηκε πολύ σύντομα αντιμέτωπος με εξαρτήσεις, δουλείες και υποχρεώσεις που ο ίδιος είχε δημιουργήσει προκειμένου να προσεταιριστεί εκείνους που θεωρούσε ότι θα τον βοηθούσαν να ανέλθει και να διατηρηθεί στην εξουσία. Εγινε δέσμιος εκείνων που προσέφεραν τη βοήθειά τους όχι για ιδεολογικούς ή άλλους ευγενείς λόγους αλλά επειδή απλώς προσδοκούσαν ανταλλάγματα.

Αυτή η ιστορία, τόσο γνώριμη σε αυτή τη χώρα, επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα. Από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, ο σημερινός Πρωθυπουργός και ο στενός πολιτικός του κύκλος επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα παράλληλο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τις γνωστές εξαρτήσεις, τις γνωστές δουλείες, τις γνωστές υποχρεώσεις.

Είναι αυτά τα νέα τζάκια που καίνε σήμερα τον Πρωθυπουργό εκθέτοντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Τον καίνε και γιατί οι σχέσεις αυτές δεν αναπτύσσονται δυστυχώς στο φως αλλά σε ένα σκοτεινό και αδιαφανές παρασκήνιο. Μέχρι που οι προβολείς πέφτουν πάνω σε βοσκοτόπια και σβησμένα πρόστιμα, σε πλοία με λαθραία τσιγάρα που περιμένουν ακόμη να ελεγχθούν και «λαγούς» ή χρεωμένους έως το μεδούλι που φιλοδοξούν να γίνουν καναλάρχες.