Στη φτωχή συνοικία Αλπερτον του Βορειοδυτικού Λονδίνου ζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά έγχρωμου πληθυσμού και μειονοτήτων της πόλης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σχεδόν το 48% των κατοίκων της ήταν Ινδοί. Ο κεντρικός της δρόμος είναι γεμάτος εστιατόρια και καταστήματα μεταναστών, ενώ στα σπίτια της κατοικούν άνθρωποι που ανήκουν σε 130 διαφορετικές εθνικότητες.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κάτω από την ίδια στέγη μαζί με άλλα 10 ή 15 άτομα και συχνά έρχονται αντιμέτωπα με την ένοπλη βία, η Αντρια Ζαφειράκου, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του κοινοτικού σχολείου του Αλπερτον, κατάφερε να ενσαρκώσει τον πραγματικό ρόλο ενός δασκάλου στην κοινωνία. Είναι η Ελληνοκύπρια που προχθές βραβεύτηκε ως η καλύτερη δασκάλα της χρονιάς για το 2018, από το Global Teacher Prize Varkey Foundation,ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Η επιλογή της έγινε μέσω μιας διαδικασίας πολλών σταδίων με βασικό κριτήριο τη σημαντική συμβολή της στην ενσωμάτωσητων περιθωριοποιημένων παιδιών στην τοπική κοινότητα.

ΣΕ 35 ΓΛΩΣΣΕΣ. Για να το πετύχει αυτό η Αντρια Ζαφειράκου έχει δουλέψει σκληρά, με ανθρωπιά και ευαισθησία: Εκτός των άλλων, έμαθε να συνεννοείται στοιχειωδώς σε 35 διαφορετικές γλώσσες που μιλιούνται στο σχολείο της. Πορτογαλικά, χίντι, γκουτζαράτι, ταμίλ είναι μόνο μερικές από αυτές που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει με γονείς και παιδιά σπάζοντας τους διαχωριστικούς φραγμούς. Αν το κρίνει απαραίτητο, επισκέπτεται τους μαθητές στα σπίτια τους, ενώ δεν δίστασε να αναμορφώσει τη διδακτέα ύλη του μαθήματός της προσαρμόζοντάς την στην ιδιαίτερη καθημερινότητα των παιδιών.

«Δεν υπάρχει άλλο επάγγελμα όπως του δασκάλου. Σε ποιο άλλο επάγγελμα είσαι ανιδιοτελής και απολύτως αφοσιωμένος στη δημιουργία κατάλληλων ευκαιριών για να πετύχει κάποιος άλλος; Το να είσαι σε μια τάξη και να παρακολουθείς έναν μαθητή να έχει μια ιδέα και να τη μετατρέπει σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα είναι τόσο ικανοποιητικό για μένα και με ολοκληρώνει…» εξηγεί η ίδια.

«Η κοινότητα όπου διδάσκω στο Μπρεντ είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινότητες στον κόσμο» δήλωσε στη λαμπρή τελετή της απονομής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ντουμπάι. «Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Εχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι ότι όποια θέματα και αν αντιμετωπίζουν στο σπίτι τους, ό,τι κι αν λείπει από τις ζωές τους ή ό,τι κι αν τους προκαλεί πόνο, το σχολείο είναι δικό τους. Ξέρω ότι αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις έξι το πρωί, μια ουρά από παιδιά θα σχηματιζόταν απ’ έξω από τις πέντε το πρωί. Είναι τόσο εντυπωσιακό» σημείωσε ενώ σχολιάζοντας τη βράβευσή της είπε: «Ημουν συγκλονισμένη, στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κέρδισα» και συνέχισε λέγοντας ότι οι καθηγητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται πολύ σκληρά. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μας» ανέφερε.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΪ. Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τη βραβευθείσα ήταν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερίζα Μέι. «Εχετε επιδείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά σας. Το να είσαι ένας καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και μια γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μοιράζεστε με τους μαθητές σας κάθε μέρα. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για όλα όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε» ανέφερε η πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα συγχαρητήριά του για την παγκόσμιας εμβέλειας διάκρισή της που τιμά τον ελληνισμό εξέφρασε τηλεφωνικώς στη δασκάλα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο θεσμός του Global Teacher Prize μετρά τρία έτη ζωής. Τις προηγούμενες χρονιές με το βραβείο είχαν τιμηθεί δάσκαλοι από τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη και τον Καναδά.

Επαθλο 1.000.0000 δολαρίων

Το βραβείο Global Teacher Prize συνοδεύτηκε φέτος από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. «Θα ήταν σπουδαίο, εάν με αυτά μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας» σχολίασε η Αντρια Ζαφειράκου

Δίνει έμπνευση στα παιδιά, πηγαίνει στα σπίτια τους

Χάρη στην Αντρια το Κοινοτικό Σχολείο του Αλπερτον συγκαταλέγεται σήμερα στο 5% των καλύτερων σχολείων της Μεγάλης Βρετανίας από πλευράς πιστοποιήσεων. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό σημείο εκκίνησης των μαθητών του σχολείου. Στη σχολική μονάδα απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Ποιότητας Επαγγελματικής Ανάπτυξης από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, μια διάκριση που έχει δοθεί σε λιγότερα από δέκα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μεταξύ άλλων, η Αντρια βοήθησε έναν δάσκαλο Μουσικής να ξεκινήσει μια σομαλική χορωδία και δημιούργησε εναλλακτικά προγράμματα ώστε να φτιάξει αθλήματα μόνο για κορίτσια, προκειμένου να μην προσβάλλονται οι συντηρητικές κοινότητες. Κάπως έτσι οδήγησε την ομάδα κρίκετ των κοριτσιών στην κατάκτηση του κυπέλλου McKenzie» αναφέρει η διεύθυνση του σχολείου τού Αλπερτον. «Συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Armando Alemdar για να επανασχεδιάσει το πρόγραμμα σπουδών της ώστε να δώσει έμπνευση στους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις πολύπλοκες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Δαπανά χρόνο για να κατανοήσει τη ζωή των παιδιών εκτός σχολείου, πηγαίνει στα σπίτια τους, παίρνει μαζί τους το λεωφορείο, στέκεται στην πύλη του σχολείου για να τα καλωσορίσει το πρωί στην έναρξη της σχολικής ημέρας. Μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της ήταν ότι έφερε στο σχολείο και κάθισε στο ίδιο τραπέζι την τοπική αστυνομία, τους ψυχολόγους και τους δασκάλους ώστε να συζητήσουν σφαιρικά σε σχέση με τους μαθητές και να επιτραπεί σε όλους όσοι εμπλέκονται στις ζωές τους να συνεργαστούν για να τους βοηθήσουν να πετύχουν» αναφέρει η Διεύθυνση.