Δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά την Κυριακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο, δημοτικής συμβούλου και μαύρης ακτιβίστιρας πολιτικού.

Η 38χρονη γυναίκα που επέστρεφε στις 14 Μαρτίου από συγκέντρωση υπέρ των μαύρων γυναικών δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της Άντερσον Πέδρο Γκόμες, όταν το αυτοκίνητο που τη μετέφερε άρχισε να καταδιώκεται από άλλο με τους δράστες να ανοίγουν πυρ εναντίον της.

Όπως διαβεβαίωσε το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, οι εννιά σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία της (τέσσερις την βρήκαν στο κεφάλι) είχαν κλαπεί πριν χρόνια από την αστυνομία, κάτι που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Η ίδια λίγες μέρες προτού δολοφονηθεί είχε ασκήσει δριεμία κριτική στις αρχές ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σκοτώνουν στο ψαχνό κόσμο, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια.

Τα νέα έκαναν γρήγορα το γύρο του διαδικτύου με την είδηση της δολοφονίας της να αναπαράγεται στο Twitter με πάνω από 3,6 εκατομμύρια φορές σε 54 χώρες και 34 γλώσσες. Την επομένη κιόλας, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διαδήλωναν σε 15 πόλεις της Βραζιλίας αποτίοντας φόρο τιμής στην νεαρή δημοτική σύμβουλο κι εκφράζοντας τον θυμό τους και τον φόβο τους για την έκρηξη βίας στη χώρα.

Ο θάνατος της Φράνκο ήρθε μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή διατάγματος του προέδερου Μισέλ Τεμέρ με το οποίο δίνει στο στρατό ευρύτερες εξουσίες για τη φύλαξηη και την ασφάλεια του Ρίο και άλλων μεγαλουπόλεων. Η νεαρή ακτιβίστρια ήταν επικριτική με την κίνηση του Τεμέρ καθώς πίστευε ότι το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει πολύ περισσότερο την κατάσταση, θα κλιμακώσει τη βία ενώ δεν αντιμετωπίζει στη ρίζα του τα προβλήματα της Βραζιλίας.