Επίθεση κατά του BBC, για το οποίο άφησε να εννοηθεί πως ανδροκρατείται, εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες ντίβες του τένις, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

Η τσεχικής καταγωγής Αμερικανίδα, η οποία μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει εννέα τίτλους στο Γουίμπλεντον, έστρεψε τα πυρά της κατά του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου με αφορμή τις μισθολογικές διαφορές ανδρών και γυναικών που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ναβρατίλοβα συνεργαζόταν με το BBC στον σχολιασμό των αγώνων του Γουίμπλεντον όπως και ο επίσης άλλοτε πρωταθλητής Τζον ΜακΕνρο. Οταν διέρρευσαν οι λίστες με τα ποσά που λαμβάνουν οι αστέρες του BBC η Ναβρατίλοβα ανακάλυψε πως αμειβόταν δέκα φορές λιγότερα από ό,τι ο αμερικανός παλαίμαχος αθλητής του τένις.

«Είναι σοκαριστικό. Παραμένει ακόμα το παλιό καλό δίκτυο των αγοριών… Το συμπέρασμα είναι πως οι ανδρικές φωνές αξίζουν περισσότερο από τις γυναικείες», είπε η Ναβρατίλοβα στην εκπομπή «Panorama» του BBC που μεταδόθηκε χθες.

Η πρώην πρωταθλήτρια είπε πως για τον ρόλο της ως σχολιάστριας του Γουίμπλεντον πληρώθηκε με 15.000 στερλίνες (περίπου 17.000 ευρώ). Οταν διέρρευσαν τα συμβόλαια των σταρ του BBC το περασμένο καλοκαίρι πληροφορήθηκε πως ο ΜακΕνρο πληρωνόταν μεταξύ 150.000 και 199.999 στερλινών.

«Εκτός κι αν ο Τζον ΜακΕνρο είχε ένα μάτσο προσωπικό έξω από το Γουίμπλεντον και γι’ αυτό πληρωνόταν 10 φορές περισσότερο», σχολίασε σκωπτικά η Ναβρατίλοβα.

Στις κατηγορίες της πρώην τενίστριας απάντησε το βρετανικό δίκτυο λέγοντας πως το συμβόλαιο του ΜακΕνρο είναι «εντελώς διαφορετικό» από το δικό της και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση.

«Η Μαρτίνα είναι μία περιστασιακή συνεργάτιδα που έχει συμβόλαιο για να κάνει συγκεκριμένη δουλειά και πληρώνεται για κάθε εμφάνισή της. Το BBC πιστεύει πως η αμοιβή της ανταποκρίνεται σ’ αυτό που της ζητήθηκε να κάνει, στον χρόνο που αφιερώνει, στο επίπεδό της, στην εμπειρία των μεταδόσεων, στο προφίλ της, στις επιδόσεις και την ειδίκευσή της», αναφέρει η ανακοίνωση του BBC.

Η Ναβρατίλοβα εργάστηκε για το βρετανικό δίκτυο σε 10 περιπτώσεις για το περσινό Γουίμπλεντον ενώ ο ΜακΕνρο ήταν συνεργάτης σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά και είχε πολύ περισσότερο φόρτο εργασίας. Η διαμάχη για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αμοιβές προκλήθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως τα 12 από τα 14 πιο καλοπληρωμένα στελέχη του BBC είναι άνδρες. Εξι παρουσιαστές του BBC συμφώνησαν οικειοθελώς να μειωθούν οι αμοιβές τους τον Ιανουάριο όταν η ανταποκρίτρια του δικτύου στην Κίνα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.