Συνηθίσαμε στην άλλη… λωρίδα του δρόμου. Σε εκείνη με κατεύθυνση προς τα ξένα, εκεί όπου πλέον κάνουν καριέρα ή έστω βιοπορίζονται περισσότεροι από 70 έλληνες ποδοσφαιριστές. Από την ελίτ του Κώστα Μανωλά, του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, του Κώστα Μήτρογλου και του Παναγιώτη Ρέτσου, ώς εκείνους που έφτιαξαν βαλίτσες αναζητώντας απλώς ένα συμβόλαιο από εκείνο που τουλάχιστον θα τους εξασφαλίζει ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναγράφονται σε αυτό. Λίγο η περίφημη υπόθεση Μπόσμαν που άνοιξε τα σύνορα και πολύ περισσότερο η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει δεδικασμένο. Εκείνο που θέλει τους περισσότερους από τους καλύτερους έλληνες ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ και στο ρόστερ της εθνικής ομάδας. Εκεί εμφανίζονται συνολικά 37 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων αυτή την εποχή δηλώνουν «λεγεωνάριοι» οι 24. Κάτι σαν δύο στους τρεις. Και πάλι καλά που ο Ολυμπιακός κράτησε τη σημαία ψηλά όλα αυτά τα χρόνια, και τα τελευταία χρόνια τον ακολουθεί και ο ΠΑΟΚ. Γιατί τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο… δυσάρεστα.

Ευνοϊκή συγκυρία

Παρά ταύτα, το καλοκαίρι του 2018 που είναι μπροστά μας, μπορεί έστω και συγκυριακά να αλλάξει κάπως την αίσθηση, και αυτό διότι προκύπτει μια συγκυρία που, εάν και εφόσον, χωρά μπόλικες επιστροφές και μάλιστα εν ενεργεία ποδοσφαιριστών των εθνικών μας συγκροτημάτων. Μοιάζει να έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για επτά-οκτώ περιπτώσεις. Αν λοιπόν τους προκύψει και η ευκαιρία, τότε όντως μπορεί η επόμενη Σούπερ Λίγκα να γίνει πιο λαμπερή. Και σίγουρα πιο ελληνική. Ηδη υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες, που υποστηρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον διαφαινόμενο υποβιβασμό του Αμβούργου και να δελεάσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ο 26χρονος στόπερ αποκτήθηκε πέρυσι από τη Λεβερκούζεν (6,5 εκατ. ευρώ) αλλά αν το Αμβούργο όντως πέσει, τότε είναι πιθανό η τιμή του το καλοκαίρι να είναι κάπου στα μισά. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν το ψάχνει ήδη, έστω και αν ο συντελεστής δυσκολίας είναι μεγάλος.

Πιθανή επιστροφή όμως προκύπτει και για τον Βασίλη Τοροσίδη. Ο 33χρονος αρχηγός της Εθνικής έφυγε για τη Ρόμα τον Ιανουάριο του 2013 από τον Ολυμπιακό. Είναι στην Μπολόνια από τον Αύγουστο του 2016 και παρότι υπάρχει «+1» στο συμβόλαιό του φλερτάρει με την ιδέα της επιστροφής, καθώς φέτος έχει μόλις 12 συμμετοχές. Εάν και εφόσον; Θα γυρίσει για να κλείσει την καριέρα του εδώ. Είτε το καλοκαίρι αυτό για τους Ερυθρόλευκους, είτε σε έναν χρόνο και κάτι για την Ξάνθη, την ομάδα δηλαδή που τον ανέδειξε. Για τον Ολυμπιακό είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στα μέρη μας και οι «δανεικοί» Απόστολος Βέλλιος (Φόρεστ) και Κώστας Τσιμίκας (Βίλεμ), που κάνει καταπληκτική σεζόν στην Ολλανδία. Ο 22χρονος αριστερός μπακ, ο οποίος είναι πλέον πολύ κοντά και στην κλήση του στην Εθνική Ανδρών. Προς την Ελλάδα βλέπει και ο Δημήτρης Κολοβός, μιας και η ομάδα του Μαλίν υποβιβάστηκε και ο ίδιος έχει πολύ μεγάλο συμβόλαιο για τη Β’ Βελγίου.

Στεργιάκης – Κλάους

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Αντώνη Στεργιάκη, του 18χρονου τερματοφύλακα της Σλάβια Σόφιας, ενώ και ο Στέφανος Αθανασιάδης κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος είναι στη Χάιφα για λογαριασμό της Μακάμπι. Κουβέντα «επιστροφής» έχει ανοίξει ήδη και ο Θανάσης Καραγκούνης (Τσβόλε), αφού φέτος έχει μόλις 7 συμμετοχές στην Ολλανδία. Περισσότερα για όλα αυτά; Μα φυσικά όταν με το καλό θα τελειώσει η φετινή σεζόν, μιας και δεν μπορεί… θα τελειώσει!