Ύποπτος φοροδιαφυγής ο διάσημος ατζέντης, οι αρχές του Αμστερνταμ ξεψαχνίζουν όλες τις μεταγραφικές κινήσεις του Ραϊόλα από το 2014 ως το 2017.

Σύμφωνα με το «Forbes», ο Μίνο Ραϊόλα είναι ο 10ος πλουσιότερος ατζέντης στον κόσμο και ο 4ος μεταξύ εκείνων που έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση το ποδόσφαιρο. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το διάσημο περιοδικό υπολόγισε τα έσοδά του από νόμιμες προμήθειες σε 43 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των μεταγραφών στις οποίες ενεπλάκη να φτάνουν τα 437 εκατ. ευρώ! Νούμερα που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό super-agent, που φέρει ο ίδιος και ελάχιστοι ακόμη της ελίτ του ποδοσφαιρικού μάνατζμεντ.

Κι όμως, αυτός ο πανίσχυρος και διαβόητος ατζέντης, βρίσκεται σε δεινή θέση τις τελευταίες ημερες. Οπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», οι Ολλανδικές αρχές έκαναν «ντου» στους λογαριασμούς του Ραϊόλα, καθώς έχουν πληροφορίες ότι έχει προβεί σε σοβαρές φορολογικές παρατυπίες, αποφεύγοντας να φορολογηθεί.

Οπως επισημαίνεται οι έρευνες μόλις ξεκίνησαν και δεν αποκλείεται να επεκταθούν και πέρα από τα ολλανδικά σύνορα. Οι αρχές έχουν επικεντρωθεί στις μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει ο Ιταλο-ολλανδός ατζέντης από το 2014 ως το 2017, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποίησε ορισμένες από τις πλέον δαπανηρές κινήσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου (σ.σ. Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Το βασικό ερώτημα που εξετάζει η έρευνα των αρχών για τον Ραϊόλα έχει να κάνει με το ποια είναι η πραγματική φορολογική «κατοικία» του Ραϊόλα. Επί της ουσίας ο κατηγορείται ότι εμφανίζεται ως μόνιμος κάτοικος διαφόρων χωρών, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να προβαίνει σε φοροαποφυγή, η οποία όμως δεν δικαιολογείται σε κάποιες περιπτώσεις. Και για τον λόγο αυτόν, οι φορολογικές αρχές εργάζονται αδιάκοπα για να εξακριβώνουν τη δραστηριότητά του.

Η σύνδεση του Ραϊόλα με την Ολλανδία είναι δεδομένη και παλαιά. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με τη χώρα, δηλώνοντας μόνιμος κάτοικος Μονακό! «Δεν γνωριζω τίποτε για αυτές τις φορολογικές έρευνες», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραϊόλα, για να συμπληρώσει: «Και σε κάθε περίπτωση δεν με ανησυχεί: Πάντα δρω σωστά και νομότυπα, σεβόμενος τους νόμους κάθε χώρας στην οποία έχω δουλέψει. Δεν είμαι Ολλανδός πολίτης. Είμαι πολίτης του Μονακό, όπου κατοικώ και στην Ολλανδία δεν έχω καμία εταιρεία».

Σχετικά με τη σύνδεσή του με την εταιρεία «Maguire Tax & Legal», η οποία φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που ερευνάται, ο Ραϊόλα είναι επίσημς αρνητικός, δηλώνοντας: «Δεν έχω καμία σχέση με αυτή την εταιρεία. Είμαι απλώς παλιός φίλος του ιδιοκτήτη της». Μάλιστα στην επισήμανση ότι πολλοί πελάτες του έχουν χρησιμοποίησει πολλάκις τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας, εξήγησε πως «…σίγουρα δεν υποχρέωσα τους παίκτες μου να στραφούν σε αυτούς. Ο καθένας επιλέγει ό,τι κρίνει πιο σωστό για τον ίδιο».

Ενα στοιχείο που προκάλεσε την έρευνα των ολλδναικών αρχών κατά του Ραϊόλα είναι το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις, αρνείται πεισματικά να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα.

Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως «πολυμερής και πολύπλευρη» από τις ολλανδικές αρχές, καθώς δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Fiscalis 2020», στο οποίο προσχώρησαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισημαίνεται, δε, ότι δεν πρόκειται για ποινική έρευνα, αλλά για διοικητική, η οποία πιθανότατα δεν θα σταματήσει μόνο στον Ραϊόλα.

Τέλος, όπως αποκαλύπτεται, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές, εδώ και μερικούς μήνες, έχουν ξεκινήσει έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν, στον κόσμο των αθλητικών μάνατζερ και δικηγόρων ακολουθούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες. Και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με κορυφαία ονόματα του χώρου να ελέγχονται. Και εάν προκύψουν παρατυπίες, τότε οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν. Ακριβά…

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΑΪΟΛΑ

ΗΜΕ. ΠΑΙΚΤΗΣ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΟΣΤΟΣ

ΓΕΝΑΡΗΣ 1988 Frank Rijkaard Milan Sporting CP Αγνωστο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1993 Dennis Bergkamp Inter Ajax £12 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2001 Pavel Nedvěd Juventus Lazio €41 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2004 Zlatan Ibrahimović Juventus Ajax €16 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2006 Zlatan Ibrahimović Inter Juventus €24.8 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 Zlatan Ibrahimović Barcelona Inter €46 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 Robinho Milan Manchester City €35 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 Mario Balotelli Manchester City Inter £24 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 Zlatan Ibrahimović Milan Barcelona Δανεισμός (€24 εκατ.)

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 Zlatan Ibrahimović Paris Saint-Germain Milan €20 εκατ.

ΓΕΝΑΡΗΣ 2013 Mario Balotelli Milan Manchester City €20 εκατ.

ΓΕΝΑΡΗΣ 2013 Bartosz Salamon Milan Brescia €3.5 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 Mario Balotelli Liverpool Milan £16 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 Zlatan Ibrahimović Manchester United Paris Saint-Germain Ελεύθερος

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 Henrikh Mkhitaryan Manchester United Borussia Dortmund £31 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 Paul Pogba Manchester United Juventus €105 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 Mario Balotelli Nice Liverpool Ελεύθερος

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017 Romelu Lukaku Manchester United Everton €85 εκατ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017 Blaise Matuidi Juventus Paris Saint-Germain €15 εκατ.