Μείωση που ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, δείχνοντας τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 1,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Eurostat. Προηγούμενες προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν λόγο για πληθωρισμό 1,2%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση τιμών που έχει καταγραφεί στην ευρωζώνη από τα τέλη του 2016.

Τα χαμηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στις χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις που καταγράφονται σε πολλές χώρες, παρά τη σημαντική μείωση της ανεργίας και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Στόχος της ΕΚΤ είναι να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός κοντά στα επίπεδα του 2%.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Χωριστά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι οι μισθοί στην ευρωζώνη ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2017 υψηλότεροι κατά 1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Πρόκειται για μικρή αύξηση αφού οι μισθολογικές αυξήσεις που είχαν καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 είχαν φτάσει το 1,6%. Το συνολικό κόστος της εργασίας αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει την ισχυρότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018. Οι μισθοί όμως εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Φεβρουάριος ήταν ο τρίτος συνεχής μήνας κατά τον οποίο η Eurostat κατέγραψε μείωση του πληθωρισμού.

Αλλος παράγοντας που δεν επιτρέπει την ταχύτερη αύξηση των τιμών είναι οι τιμές της ενέργειας. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά πλέον έχουν σταθεροποιηθεί. Οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώνονται στα 65 δολάρια το βαρέλι και του πετρελαίου West Texas Intermediate στα 61 δολάρια το βαρέλι.