Ανέκαθεν στην επιχειρηματική τάξη στην Ελλάδα τα μέλη της είχαν μια βασική ενασχόληση σε έναν συγκεκριμένο τομέα και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, οι οποίες όμως ήταν σε δεύτερο πλάνο και ως προς τον χρόνο που ξόδευαν και ως προς τα κεφάλαια που διέθεταν. Στην περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη, όμως, ούτε αυτό είναι τόσο καθαρό, καθώς δύσκολα κανείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς την επαγγελματική του ενασχόληση. Είναι πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας; Ξενοδόχος; Ιδιοκτήτης καπνεργοστασίου; Εκδότης; Επιχειρηματίας στον χώρο των διεθνών μεταφορών;

Η πολυσχιδής δραστηριότητά του είχε προκαλέσει –ήδη πριν από την ένοπλη εισβολή στην Τούμπα –το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων παραγόντων, οι οποίοι δεν δίσταζαν να θέτουν ερωτήματα προς τη σημερινή κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας γιγαντώθηκε το «φαινόμενο Σαββίδη». Απαντήσεις επί της ουσίας κανείς δεν έπαιρνε κι όταν η πίεση γινόταν εντονότερη, όπως συνέβη με τη διαγραφή του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ, τότε υπήρχαν προκλητικά υποστηρικτικές διατυπώσεις για τον επιχειρηματία, που σε άλλη περίοδο ίσως αποτελούσαν τον ορισμό της διαπλοκής.

Ο ομογενής καπνεργάτης που έγινε επιχειρηματίας στο Ροστόφ, ξεκίνησε δειλά την επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ελλάδα και δοκίμασε τα ελληνικά «νερά» μέσω του ποδοσφαίρου. Τον Αύγουστο του 2012 διασώζει τον ΠΑΟΚ από βέβαιη καταστροφή, γεγονός που τον καθιστά αυτομάτως δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα. Αντιμετωπίζεται από όλους σαν τον «θείο από τη… Ρωσία», καθώς τα σενάρια για πλούτη αμύθητα από την καπνοβιομηχανία Ντονσκόι Ταμπάκ και την εταιρεία αλλαντικών Ταβρ δίνουν και παίρνουν και η φήμη του εξαπλώνεται. Στην Ελλάδα της υπερβολής και της οικονομικής κρίσης, όλοι αναζητούν τον μεσσία που θα αγοράσει τα πάντα σε πολύ υψηλές τιμές. Παλαιοτέρα ήταν ο Κοσκωτάς ή ακόμη το ζεύγος Αγγελοπούλου (ιδίως στον χώρο των ΜΜΕ), στην Ελλάδα των Μνημονίων ήταν ο Ιβάν Σαββίδης.

Το Μακεδονία Παλάς και η ΣΕΚΑΠ

Το επόμενο βήμα του ήταν μία ακόμη εμβληματική επιχείρηση της Θεσσαλονίκης. Το Μακεδονία Παλάς που από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη είχε περάσει –λόγω χρεών –στο ΙΚΑ. Τον Φεβρουάριο του 2013 κερδίζει τον διαγωνισμό προσωρινής μίσθωσης και λίγους μήνες αργότερα κερδίζει και τον δεύτερο διαγωνισμό για 30ετή ενοικίαση του πολυτελούς ξενοδοχείου. Εκείνη την περίοδο, αρχίζει η συζήτηση για τη ΣΕΚΑΠ. Μια ελληνική εταιρεία προϊόντων καπνού που οδεύει στην οικονομική καταστροφή. Το 2013 η Αγροτική Τράπεζα δηλώνει αδυναμία χρηματοδότησής της. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τότε κυβέρνηση, ενδιαφέρον εκδηλώνεται από εταιρεία τουρκικών συμφερόντων. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Είναι η περίοδος που ο Σαββίδης αρχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον και των Αμερικανών, που παρεμβαίνουν με τις πρώτες ερωτήσεις. Ο Σαββίδης εκδηλώνει ενδιαφέρον και για τη ΣΕΚΑΠ και δεν είναι λίγοι στην τότε κυβέρνηση που τον θεωρούν ως ιδανική λύση για τη συνεταιριστική μονάδα. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2013 η Ντονσκόι Ταμπάκ καταβάλλει το ποσό των 3,31 εκατ. ευρώ στην Αγροτική και αποκτά το 50,36% της εταιρείας.

Ο ΟΛΘ, η Σουρωτή και τα µέσα ενηµέρωσης

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, το πρώτο αίτημα προς τη νέα κυβέρνηση προέρχεται από τον Σαββίδη. Ζητά την ένταξη του ΠΑΟΚ στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κάτι που υλοποιείται άμεσα. Εκείνη την περίοδο ο Σαββίδης παίρνει την απόφαση να διευρύνει τις δραστηριότητές του, με κορυφαία κίνηση να εμπλακεί και εν τέλει να κερδίσει τον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ. Αγοράζει τη Σουρωτή, συζητά για την εξαγορά του χρεοκοπημένου ξενοδοχείου Ledra Marriott και διαπραγματεύεται με την οικογένεια Τσάνταλη την εξαγορά της ομώνυμης εταιρείας.

Ταυτόχρονα, αρχίζει και η εμπλοκή του στην πολιτική και στα ΜΜΕ. Τον Μάιο του 2017 εκδηλώνει δημόσια το ενδιαφέρον του για τον ΔΟΛ και τον Πήγασο και προαναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα θα πάρω ένα από τα κεντρικά κανάλια». Είναι σαφές ότι γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι. Λίγες εβδομάδες μετά, ανακοινώνεται ότι ο Πήγασος πούλησε το 20% των μετοχών του Mega σε σχήμα συμφερόντων Σαββίδη. Στις 26 Ιουλίου 2017 αγοράζει μέσω πλειστηριασμού τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία» έναντι 3,5 εκατ. ευρώ. Η επανέκδοση των εφημερίδων, που στηρίζουν την κυβερνητική γραμμή, συνοδεύεται με πρωτοσέλιδα κατά του προέδρου της ΝΔ και μελών της οικογένειάς του.

Τελευταίο απόκτημά του στον χώρο των μίντια είναι ο τηλεοπτικός σταθμός Εψιλον. Στην πρώτη του ομιλία προς τους υπαλλήλους συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον περιμένει στο προεδρικό γραφείο στο κανάλι.

Το «φαινόμενο Σαββίδη», λόγω της δραστηριότητας που διαχέεται σε πολλούς τομείς αλλά και της ωμής παρέμβασής του στην πολιτική ζωή της χώρας (με διθυραμβικά σχόλια για τον Πρωθυπουργό και απαξιωτικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης), απασχόλησε κόμματα, πολιτικούς και πρεσβείες. Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής προστέθηκε ένας ακόμη λόγος (πιθανόν σοβαρότερος) που έκανε τον ομογενή επιχειρηματία και παγκόσμια είδηση.