Ομοσπονδιακή δικαστής στη Νέα Υόρκη εξέδωσε περιοριστική εντολή μπλοκάροντας προσωρινά την εξαγορά της HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum έναντι 367 εκατ. δολ, σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds.

Η δικαστής Λορέτα Πρέσκα είπε, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα κατά της προτεινόμενης συμφωνίας όπως αναφέρει το TradeWinds, ότι η συναλλαγή με τον Δημήτρη Μελισσανίδη – που έχει τη HEC Europe και είναι πρώην κύριος μέτοχος της Aegean – δεν είναι δίκαιη επειδή δεν έγινε καμία προσπάθεια να ψηφίσουν γι’ αυτή οι μέτοχοι και επειδή δρομολογήθηκε ώστε να πραγματοποιηθεί πριν από την ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρείας.

Τρεις μέτοχοι έκαναν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά της Aegean Marine και μελών του διοικητικού της συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια να εξαγοραστεί η HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum.

Οι ενάγοντες, των οποίων η εταιρεία RBM Holdings ελέγχει το 4,5% των μετοχών της Aegean που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, έχουν ένα μέρος από το μερίδιο 12,8% που ελέγχουν ακτιβιστές μέτοχοι της Aegean, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να ορίσουν νέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και να σταματήσουν τη συμφωνία για τη HEC.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds, με την απόφασή της η δικαστής Πρέσκα πήρε το μέρος των εναγόντων, αναφέροντας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διασφαλιστεί ότι η ψήφος των μετόχων είναι ιερή. Η ίδια επίσης είπε ότι η τιμολόγηση της συναλλαγής μπορεί να επιφέρει ζημιά στους μετόχους που δεν θα μπορεί μετά να διορθωθεί. Επίσης ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο επαναγοράζει τις μετοχές του Μελισσανίδη σε τιμή 4,45 δολαρίων τη μία μέσα σε διάστημα 18 μηνών από τότε που είχε αγοράσει όλες του τις μετοχές προς 8,91 δολάρια τη μία.

«Εδώ το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής είναι πολύ ύποπτο» είπε η δικαστής σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η ίδια αναφέρθηκε στην προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου να κλείσει η εξαγορά πριν από την ετήσια συνάντηση των μετόχων.

Η συναλλαγή παρέχει σημαντικά οφέλη στην Aegean και είναι κρίσιμο για την εταιρεία να ολοκληρωθεί – και έγκαιρα – πριν αυτή να μπορεί να ακυρωθεί, ανέφεραν οι δικηγόροι της Aegean. Οι ίδιοι ανέφεραν ακόμη ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε μια μικρή μειοψηφία – που κατέχει το 4,5% των μετοχών της Aegean – να επιφέρει προβλήματα στην εταιρεία και στους κατόχους της μεγάλης πλειοψηφίας των μετοχών της».

Το ντιλ που περιλαμβάνει την έκδοση νέων μετοχών θα δώσει στον Δημήτρη Μελισσανίδη το 33% της Aegean Marine. Σε συνδυασμό με τις μετοχές του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας – του πλοιοκτήτη και πρώην προέδρου Πίτερ Γεωργιόπουλου – στελέχη που «πρόσκεινται στον Μελισσανίδη» θα μπορούν να μπλοκάρουν αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο, αναφέρουν οι ενάγοντες στην αγωγή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Πηγή που πρόσκειται στον Γεωργιόπουλο ανέφερε ότι ο βετεράνος πλοιοκτήτης «ούτε πρόσκειται ούτε επρόσκειτο ποτέ στον Μελισσανίδη», σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds.