Το Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέκλεισε το Britain First από την πλατφόρμα του καθώς παραβίασε τους κανόνες κατά της πρόκλησης μίσους, βάζοντας σε μαύρη λίστα ένα ακροδεξιό κόμμα που βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε retweet ισλαμοφοβικών του αναρτήσεων.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι κατέβασε τη σελίδα του Britain First στο Facebook καθώς και τις σελίδες των επικεφαλής της, των Πολ Γκόλντινγκ και Τζέιντα Φράνσεν, επειδή κατ’ επανάληψη παραβίασαν τους κανόνες που στόχο έχουν να σταματήσουν την υποκίνηση μίσους κατά μειονοτικών ομάδων.

Ένα περιθωριακό κόμμα, το Britain First, βρέθηκε στο επίκεντρο τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο Τραμπ προκάλεσε οργή στη Βρετανία αλλά και την έντονη αντίδραση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επειδή έκανε ριτουίτ σε ακροδεξιά ισλαμοφοβικά του βίντεο.

Η διαγραφή των σελίδων της Britain First έγινε την ώρα που το Facebook και άλλες εταιρίες του διαδικτύου, όπως η Twitter και η Google, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να περιφρουρήσουν τα δίκτυά τους και να αξιολογούν το περιεχόμενο για να αποτρέπουν τις εξτρεμιστικές οργανώσεις από το να εξαπλώνουν το μήνυμά τους και να στρατολογούν μέλη διαδικτυακά.

Η Μέι έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας προκειμένου να παροτρύνει τις εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν περισσότερα για να αφαιρούν εξτρεμιστικό περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους. Σήμερα, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Facebook. «Ελπίζω ότι και άλλες εταιρίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό», δήλωσε η Μέι σε Βρετανούς βουλευτές.

Το Facebook είπε ότι προσέχει να μην διαγράφει αναρτήσεις ή σελίδες απλά και μόνο επειδή είναι αμφιλεγόμενες και δεν αρέσουν σε κάποιους, αλλά σημείωσε ότι η Britain First ξεπέρασε τα όρια και παραβίασε τους κανόνες κατά του μίσους με τις ισλαμοφοβικές της αναρτήσεις.

«Δεν το παίρνουμε ελαφρά τη καρδία αλλά έχουν κατ’ επανάληψη αναρτήσει περιεχόμενο που στόχο έχει την υποκίνηση έχθρας και μίσους σε βάρος μειονοτικών ομάδων, το οποίο αποκλείει τις σελίδες από την υπηρεσία μας», ανέφερε το Facebook σε ανάρτησή του σε μπλογκ.