«Απαγορεύεται η είσοδος λόγω ανακατασκευής» γράφει η μικρή πινακίδα που είναι καρφωμένη στην κλειστή με λουκέτο πόρτα της παιδικής χαράς επί της οδού Σεβαστείας στον Δήμο Ζωγράφου. Μάλιστα, η καθυστέρηση του δήμου να παραδώσει την παιδική χαρά στους δημότες έκανε κάποιους να προσθέσουν στην ταμπέλα: «Για πόσο καιρό απαγορεύεται η είσοδος; Δύο χρόνια ανακατασκευή;».

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν –στις περισσότερες περιπτώσεις –η ανακατασκευή και η πιστοποίηση όσον αφορά τις παιδικές χαρές στους δήμους της χώρας. Οπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα για να μπορέσουν να «τρέξουν» γρηγορότερα.

Μετά τον τραγικό θάνατο 13χρονου αγοριού σε παιδότοπο στο Ελληνικό το 2014, υπήρξε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης του 2009 με τη λήψη νέων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία στις παιδικές χαρές. Οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη, έπρεπε να ανακατασκευάσουν και να πιστοποιήσουν τόσο τους χώρους όσο και τα όργανα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο από τους δήμους καταγραφή των αναγκών των χώρων αυτών, ο συνολικός τους αριθμός δεν ξεπερνά σε όλη την Ελλάδα τις 10.000. Μέχρι το τέλος του 2017 είχαν δοθεί συνολικά περισσότερα από 700 επίσημα σήματα πιστοποίησης πανελλαδικά. Μάλιστα, λιγότερα από 10 είχαν δοθεί το διάστημα 2009 έως το 2014, ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν από το 2015 έως και το τέλος του 2017.

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. Η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις παιδικές χαρές, πάντως, διαφέρει από δήμο σε δήμο. Ετσι, μια βόλτα είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως πολλοί δήμοι, μέχρι να λάβουν οι παιδικές χαρές την πιστοποίηση, «σφραγίζουν» τους χώρους λόγω ακαταλληλότητας. Αρκετοί, όμως, –προς αποφυγήν της δυσαρέσκειας των δημοτών που θα ακολουθούσε ένα λουκέτο –τοποθετούν πινακίδες στην είσοδο ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους πως ναι μεν η παιδική χαρά παραμένει ανοιχτή, όμως με αποκλειστική ευθύνη των γονέων και συνοδών. Πάντως, ακόμη και με αυτή τη σήμανση, σε περίπτωση ατυχήματος, όπως άλλωστε είχε δηλώσει τον Μάιο του 2016 ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται τις ευθύνες του.

ΕΩΣ €100.000 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση στις παιδικές χαρές γιατί η χρήση τους είναι για μικρά παιδιά. «Από την άλλη, τα οικονομικά των δήμων είναι σε κακή κατάσταση. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως μόνο για την πιστοποίηση απαιτείται ποσό περίπου 15.000 ευρώ, ενώ εάν έχουμε και κατασκευή της παιδικής χαράς, τότε το κόστος εκτινάσσεται στα 80.000-100.000 ευρώ».

Ηδη πάντως το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφώσει δύο νέα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους 325 δήμους της χώρας, συνολικού ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων χρήματα θα κατευθυνθούν και για έργα κατασκευής παιδικής χαράς.

Μάλιστα, μόλις χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την απόφαση ενεργοποίησης της πρόσκλησης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ για την «Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών των Δήμων της Χώρας» στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων «ΦιλόΔημος ΙΙ».