Σε συνεχείς εξηγήσεις για τη μετάβαση στο Μαξίμου, που προκάλεσε τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής, αναγκάστηκε να καταφύγει ο Σταύρος Θεοδωράκης μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Υπερασπιζόμενος την επιλογή του, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη συνάντηση για μια δική του πρόταση, ειδικά όταν αφορά τα εθνικά ζητήματα. «Αν θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες – και οι στιγμές ιδίως με την Τουρκία είναι κρίσιμες -, στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων και λέω ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, αποκρούοντας και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα ενδότερα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς: «Αλίμονο αν σκεφτόμουν τι έλεγαν οι άλλοι. Θα γινόμουν καρμπόν της παλιάς πολιτικής που κάθε φορά για να μιλήσεις σκέφτεσαι ποιους και ποια συμφέροντα ενοχλείς».

Από την άλλη, ωστόσο, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε εκ νέου πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας (Σκάι) πως «δεν μπήκα στην πολιτική για να υπηρετήσω καθεστώτα ή κυβερνήσεις που δεν ακολουθούν τον δικό μου τρόπο σκέψης. Ξέρω ότι γράφτηκαν πολλά, αλλά αισθάνομαι αρκετά δυνατός για να υπερασπιστώ τις απόψεις μου». Η προσπάθεια Θεοδωράκη να διαχωρίσει την υποστήριξη των θέσεών του από τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα έγινε στον απόηχο των ενστάσεων που εκφράστηκαν και μέσα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που κλείστηκε το ραντεβού στο Μαξίμου. Σ’ αυτήν τη φάση, ο Θεοδωράκης φρόντισε να καταστήσει σαφείς και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο – μια έμμεση απάντηση σε όσους θεώρησαν πολύ συναινετικές τις δηλώσεις του στον καναπέ του Πρωθυπουργού. «Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι κυβερνώντες για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους νόμους και να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα που πληγώνουν πολύ τους φιλάθλους και χαλάνε τις Κυριακές μας» δήλωσε.

H KENTΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Στο εσωτερικό του νέου φορέα, κομβικό σημείο αποτελεί η απόφαση για τη σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής. Με βάση τα όσα είπε η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η ΚΕ θα μπορούσε να οριστεί μόνο με ομόφωνη απόφαση. Μια σύνθεση που θα οδηγεί στη λύση, ωστόσο μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιτευχθεί. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ, ενώ, αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία επί του θέματος, αυτομάτως θα τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη πρόταση της Γεννηματά, δηλαδή Κεντρική Επιτροπή μέσω καθολικής εκλογής, με ένα ελάχιστο πλαφόν θέσεων 5%-6% για όλα τα κόμματα του νέου φορέα και 1% για όλους τους μικρότερους σχηματισμούς.  

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων των υψηλόβαθμων στελεχών για τη διαδικασία συγκρότησης της Κεντρικής Επιτροπής, το ζήτημα απασχόλησε και την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού – τα υψηλόβαθμα στελέχη της Σεβαστουπόλεως βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα είτε να αποδεχτούν τον αναλογικό ορισμό όπως διαμορφώθηκε έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων είτε να συναινέσουν στην καθολική εκλογή. «Εμείς αυτό για το οποίο προσπαθούμε είναι ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής. Και Κίνημα και Αλλαγής. Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε τα κακά του παρελθόντος που έχει ο χώρος μας. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πραγματικό Κίνημα, το οποίο να προωθήσει τα σύγχρονα πράγματα στην κοινωνία. Και το τριήμερο αυτό του ιδρυτικού Συνεδρίου θα φανεί πόσο κοντά είμαστε σε αυτό» είχε δηλώσει από το πρωί («Παραπολιτικά») ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη νέα φάση της Κεντροαριστεράς.