Πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτών και φορέων της πόλης, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, με μοναδικό θέμα το προτεινόμενο από τον ΟΛΠ επενδυτικό πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά στα όρια του δήμου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλώντας για το επενδυτικό κομμάτι τόνισε ότι η άποψή του είναι ότι το πρόσημο είναι θετικό για την πόλη του Πειραιά. «Αυτές οι επενδύσεις εφόσον υλοποιηθούν σε κάποιους συγκεκριμένους χρόνους, πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και του λιμανιού και κατ επέκταση της πόλης του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής. Επαναλαμβάνω υπό κάποιες προϋποθέσεις». Ως Δημοτική Αρχή είμαστε υπέρ των ξενοδοχειακών μονάδων των οποίων λέει ότι θα κατασκευάσει ο ΟΛΠ, σημείωσε ο κ. Μώραλης, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για την Παγόδα και ένα νέο ξενοδοχείο στο Πόρτο Λεόνε, αυτά που αφορούν τον Δήμο Πειραιά. Eπίσης έκανε αναφορά και στα άλλα δύο που αφορούν στις αποθήκες και ανήκουν στον Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας, αλλά επειδή είναι στο κεντρικό λιμάνι, μάς αφορούν και εμάς –όπως είπε.

«Είμαι υπέρ. Πιστεύω η ανάπτυξη του Πειραιά εστιάζεται στο να γίνει λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας. Για να γίνεις λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας πρέπει απαραίτητα να έχεις τετράστερες, πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες κάτι που η πόλη μας δεν έχει. Πιστεύω λοιπόν ότι επειδή τα ακίνητα είναι λίγα στον Δήμο Πειραιά, ότι υπάρχει ο χώρος εκεί και είμαστε θετικοί στην ανέγερση αυτών των ξενοδοχείων. Άλλωστε τα τρία κτήρια είναι υπάρχοντα, ένα θα είναι νέο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μώραλης. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Μουσείου Μετανάστευσης και Ιστορικού Αρχείου του ΟΛΠ στην πέτρινη αποθήκη.

Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ του νέου προβλήτα κρουαζιέρας, ασχέτως αν δεν μπορούμε εξειδικευμένα να το αξιολογήσουμε όπως είπε. Μιλώντας με τους εκπροσώπους της κρουαζιέρας, του ΟΛΠ και άλλους, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν στον Πειραιά θέσεις για πολύ μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, σημείωσε. Ωστόσο, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στην προτεινόμενη ανέγερση mall, στο εμπορικό κέντρο που θέλει να φτιάξει ο ΟΛΠ στην χερσαία λιμενική ζώνη και να είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα αν είναι ταξιδιώτες ή όχι.

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, επιθυμεί τη διάχυση του κόσμου στην πόλη και τόνισε αν υπάρχουν ξενοδοχεία, ένα μουσείο, ένα mall είναι πιθανόν κάποιος να σκέφτεται ότι μπορεί να κρατήσει τον κόσμο μέσα στη χερσαία λιμενική ζώνη και να αυξάνει τους δικούς του τζίρους και τη δική του ανάπτυξη, αλλά να μην δούμε ανάπτυξη μέσα στην πόλη. Είμαστε αρνητικοί. Θα το θέσουμε και στην ΕΣΑΛ, σημείωσε ο δήμαρχος. Αναφέρθηκε δε στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που ζητούσε ο ΟΛΠ να γίνει η διαβούλευση για ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πλάνο, μέσα σε 8-9 εργάσιμες ημέρες. Υπήρξαν ορισμένες παρατάσεις, για να είμαστε ειλικρινείς -όπως είπε- όμως προσωπική μου άποψη είναι ότι εμείς πέρα από την όποια ανταλλαγή απόψεων, μπορούμε να έχουμε με τον ΟΛΠ, το όργανο το οποίο οφείλουμε να διαβουλευτούμε είναι η ΕΣΑΛ. Είναι το όργανο με τους εννέα ή δέκα Υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν και οι οποίοι τελικά θα εγκρίνουν ή μη επιμέρους αυτά τα οποία ζητάει η ΟΛΠ, η COSCO.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλήςψτόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση θα βρεθούν οι καλύτερες λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να πούμε στον ΟΛΠ τις απόψεις μας, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, διότι θεωρούμε ότι δεν είμαστε απέναντι αλλά είμαστε στην ίδια όχθη όλοι μαζί. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πόλη, για μία μακροχρόνια ανάπτυξη της πόλης, το λιμάνι παίρνει πολύ δυναμική ανάπτυξη, από την 90η θέση που ήταν κάποτε, είναι στην 38η η δυναμικότητα που έχει τώρα και μπορεί να φτάσει στα επόμενα δύο χρόνια στην 20η θέση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής. Όπως τόνισε, 305 εταιρείες έχουν έρθει και έχουν εγκατασταθεί στον Πειραιά τα τελευταία 2,5 -3 χρόνια και είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν όλα αυτά. Μάλιστα, ζήτησε να παρευρεθεί και σε επόμενη συνεδρίαση «για να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να στηρίξουμε και εγώ ως υπουργός Ναυτιλίας στην κυβέρνηση, στην κεντρική εξουσία, τα οποία πρέπει να προωθηθούν το ταχύτερο, ώστε η πόλη αυτή πραγματικά να αλλάξει όψη, να αλλάξει ύφος, να αλλάξει χαμόγελο, να αποκτήσει χαμόγελο αναπτυξιακό, που να αφορά όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, επεσήμανε τα θετικά και αρνητικά σημεία. Μίλησε με επιφύλαξη για τη συνολική πρόταση του master plan του ΟΛΠ, τονίζοντας πως είναι μια πρόταση εσωστρεφής και αυτοαναφορική και δημιουργεί μια ανταγωνιστική σχέση με την πόλη.