Η Βρετανία συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία στη σύνοδο στις 22-24 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Ναι».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόσεφ Μουσκάτ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία μετά το Brexit είναι η αναταραχή στον τομέα των υπηρεσιών. Ο Τζ Μουσκάτ, δήλωσε ωστόσο ότι ο ίδιος εκτιμά ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για το θέμα.

Ο Μουσκάτ δήλωσε ότι φοβάται πως η αποχώρηση από την ενιαία αγορά της ΕΕ θα περιορίσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Βρετανίας στις υπηρεσίες, αν και είπε ότι οι προβλέψεις για μαζική έξοδο από το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit είναι υπερβολικές.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αναμένει ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα βρουν μια λύση για τον τομέα των υπηρεσιών για την εποχή μετά το Brexit.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά από την ευρωπαϊκή πλευρά δεν βλέπω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά θέματα αρχής, όπως η δικαιοδοσία», δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη, εμφανής και έντονη κόκκινη γραμμή από την ευρωπαϊκή πλευρά», πρόσθεσε.

Η Βρετανία είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις λεπτομέρειες μιας περιόδου εφαρμογής για τη μετάβασή της εκτός της Ένωσης, δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός για το Brexit Ρόμπιν Γουόκερ.

Η Βρετανία έχει πει ότι θα τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για μια περιορισμένη χρονικά περίοδο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 και ελπίζει ότι οι λεπτομέρειες αυτή της μεταβατικής περιόδου, ή περιόδου εφαρμογής, θα οριστικοποιηθούν σε σύνοδο με την ΕΕ στις 22-24 Μαρτίου.

«Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η συμφωνία για την περίοδο εφαρμογής το συντομότερο δυνατόν. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γουόκερ σε ομιλία του στο Institute of Directors στο Λονδίνο.