Να ανακαταλάβουν κεντρική συνοικία στην πόλη Φαράχ επιχειρούν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών αφού οι Ταλιμπάν την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσαν τη νύκτα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών αστυνομικών.

Οι συγκρούσεις στην επαρχία αυτή, που συνορεύει με το Ιράν, καταδεικνύει την ισχύ των Ταλιμπάν, που ελέγχουν ή διεκδικούν σχεδόν το μισό Αφγανιστάν και μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει τις προτάσεις του προέδρου Άσραφ Γάνι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Νάσρατ Ραχίμιμ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι έχουν φτάσει ενισχύσεις στην πόλη Άναρ Ντάρα και έχουν περικυκλώσει μια ομάδα Ταλιμπάν. Από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί 56 αντάρτες, πρόσθεσε.

Οκτώ αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας, σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν, επεσήμανε ο ίδιος.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν μαχητές στην πόλη και εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 15 αστυνομικοί, ενώ κατασχέθηκαν αρκετά στρατιωτικά οχήματα, μαζί με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι Αφγανοί και Αμερικανοί διοικητές εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξοι για την έκβαση του πολέμου από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη νέα και πιο σθεναρή στρατηγική του για το Αφγανιστάν πέρυσι, με περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και μεγαλύτερη στήριξη προς τις αφγανικές δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις στην Άναρ Ντάρα σημειώθηκαν μερικές ημέρες αφού τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Ταλιμπάν υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε άλλη περιοχή της Φάραχ, μια επαρχία απομονωμένη που η αφγανική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και καιρό να ελέγξει.

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και επιχειρήσεις του αφγανικού στρατού έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στους Ταλιμπάν στη γειτονική επαρχία Χελμάντ, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του οπίου και αποτελεί το επίκεντρο των ανταρτών. Πλέον η πίεση έχει μεταφερθεί στη Φάραχ.

Τον Ιανουάριο ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά. Οι κάτοικοι της πόλης Φάραχ παραπονιούνται για την έλλειψη ασφάλειας στην επαρχία, όπου κάποιες αστυνομικές μονάδες φέρονται να συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν και να τους πωλούν όπλα και πυρομαχικά.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους καμία μεγάλη πόλη της Φάραχ, οι αντάρτες αρκετές φορές έχουν καταλάβει κεντρικές συνοικίες, αν και συχνά έχουν εκδιωχθεί από αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα.