«Παρέα» με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή (δύο εκ των οποίων ελέγχει η Προανακριτική για τη Novartis) θα καλούνταν ο Αλέξης Τσίπρας να διαχειριστεί τους κρίσιμους χειρισμούς που απαιτεί η κράτηση των δύο ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία αν είχε ήδη θεσμοθετηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Πόσες πιθανότητες θα υπήρχαν να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις που απαιτούνται; Ποιος είναι βέβαιος ότι (τουλάχιστον) τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που κονταροχτυπιούνται και για τα εθνικά θέματα, δεν θα υπονόμευαν το ένα το άλλο με βάση τις εκλογικές τους επιδιώξεις; Αυτές οι απορίες δεν είναι δυνατόν να μείνουν στην άκρη όταν κανείς αναζητά απαντήσεις για τη θέσπιση ενός τέτοιου οργάνου, για την οποία συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Πίσω από τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην επαναφορά της πρότασης που είχε καταθέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, έμπειρα πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν όχι τη διαπιστωμένη από την κυβέρνηση ανάγκη για τη θέσπιση ενός τέτοιου οργάνου τώρα, αλλά έναν πολιτικό ελιγμό με οφέλη «για δύο».

Ο Πρωθυπουργός, που επιδιώκει να φανεί συναινετικός στα εθνικά ζητήματα, διέκρινε το περιθώριο να κάνει ρελάνς στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επειτα από σύσκεψη με τους συνεργάτες του την Παρασκευή το πρωί, τηλεφώνησε στον επικεφαλής του Ποταμιού και κάλεσε αυτόν στο Μαξίμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επίσης έχει προτείνει τη θέσπιση του οργάνου.

Από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει καταθέσει την πρότασή του το Ποτάμι, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τώρα να ανοίξει τη συζήτηση και όχι για τώρα αλλά για το μέλλον σε πιο «ήσυχες» ημέρες. Η πρόσκληση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη παρά τα όσα δημοσίως ακούγονται στοχεύει και στο να διατηρήσει τις χαμηλές θερμοκρασίες στις σχέσεις Σταύρου – Φώφης για τα οργανωτικά του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Στη Γεννηματά… Την ίδια ώρα, ο Θεοδωράκης με την επίσκεψή στο Μαξίμου επανακάμπτει στον ρόλο του πολιτικού αρχηγού με αυτονομία κινήσεων στέλνοντας μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά λίγες μάλιστα ώρες μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου που υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για τους Πολάκη και Ξανθό.

Η άμεση αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι το μήνυμα Θεοδωράκη ελήφθη. Απάντησε με καυστικό τρόπο και απέδωσε στον «ρομαντισμό» Θεοδωράκη τη συζήτηση, δηλώνοντας: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα λύσει τα προβλήματα, άλλα ο Σταύρος έχει ρομαντική άποψη για το θέμα και ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται τη διάθεση συνεννόησης για επικοινωνιακά παιχνίδια».

Την ίδια ώρα μήνυμα δεν λαμβάνει μόνο η Γεννηματά αλλά και ο Πάνος Καμμένος από τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρωθυπουργική πρόσκληση στον Θεοδωράκη έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο εταίρων δοκιμάζονται με πεδίο άσκησης τα εθνικά θέματα. Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί όνομα με τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι σχεδόν δεν μιλάει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει ότι σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια τέτοια λύση μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, την οποία όμως δεν θα ρίξει. Παράλληλα, στην υπόθεση των δύο συλληφθέντων «χάθηκε» για πέντε ημέρες και όταν εμφανίστηκε μίλησε για «εμπλοκή» και «ομηρεία» ενω το Μαξίμου ήθελε να κρατήσει το θέμα χαμηλά. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιώργος Κυρίτσης αποκήρυξαν τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά ο υπουργός Αμυνας συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα «είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία». Μέσα σε αυτό το κλίμα που δοκιμάζει τη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων, στη γραμμή Μαξίμου παραμένει ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος χρησιμοποιεί «προσεκτική γλώσσα» για το ζήτημα.