Ομάδα ακτιβιστών επενδυτών κατέθεσε αγωγή κατά της Aegean Marine Petroleum Network Inc., που είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παροχής ναυτιλιακών καυσίμων στον κόσμο, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να διενεργήσει «διεφθαρμένη εταιρική εξαγορά», όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Wall Street Journal».

Με την αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ζητείται η έκδοση προσωρινής περιοριστικής εντολής σε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί η εξαγορά της HEC Europe Limited, εταιρείας που δραστηριοποιείται στη συλλογή πετρελαίου από θαλάσσια απόβλητα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

H Aegean Marine Petroleum Network Inc, που έχει έδρα την Αθήνα και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θέλει να εξαγοράσει την HEC έναντι 367 εκατ. δολαρίων.

Η ομάδα των επενδυτών αυτών που αποτελείται από hedge funds κι άλλα επενδυτικά κεφάλαια, με επικεφαλής την εταιρεία Sentinel Rock Capital του Τάιλερ Μπάρον, κατέχει περίπου το 12% της Aegean Marine. Η ομάδα υποστηρίζει ότι η εξαγορά της HEC θα «γεμίσει τις τσέπες» του ιδρυτή της και ότι είναι σχεδιασμένη ώστε να μπλοκάρει τις δικές τους πρόσφατες προσπάθειες να τοποθετήσουν νέα μέλη διοικητικού συμβουλίου στην Aegean Marine μειώνοντας τη μετοχική τους συμμετοχή.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται εν μέσω αύξησης τέτοιων ακτιβιστικών κινήσεων στην Ευρώπη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κινήσεις που καταγράφονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στην Ευρώπη η οποία παραδοσιακά θεωρείται ως πιο δύσκολο μέτωπο για τέτοιους ακτιβιστές.

Η HEC ανήκει στην Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής της Aegean Marine, σε μέλη της οικογένειάς του και στην οικογένεια Αγιοστρατίτη. Οπως αναφέρει η «Wall Street Journal», ο Μελισσανίδης, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, έχει εμπλακεί σε «σειρά ποινικών και αστικών διαδικασιών» σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε το 2007 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μελισσανίδης μείωσε στο μηδέν το μερίδιό του στην Aegean Marine, αλλά οι επενδυτές που έχουν υποβάλει την αγωγή υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον ίδιο έλεγχο στην εταιρεία. Ως μέρος του ντιλ ο Μελισσανίδης και οι άλλοι πωλητές θα λάβουν 20 εκατ. μετοχές που θα τους δώσουν τον έλεγχο του ενός τρίτου της Aegean Marine.

Ο πρόεδρος της Aegean Marine Τζόναθαν Μακιλρόι ανέφερε ότι το αίτημα για έκδοση προσωρινής περιοριστικής εντολής «δεν έχει βάση». Ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ότι το ντιλ ήταν μέρος των βημάτων της εταιρείας να επιστρέψει η Aegean σε κερδοφορία και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο Μελισσανίδης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Στην αγωγή αναφέρεται ότι η τιμή του ντιλ είναι σημαντικά υψηλότερη από όσο πρέπει και ότι οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι «πολύ ύποπτες».

Η Aegean Marine, που είχε πέρσι έσοδα 5,67 δισ. δολ., έχει δει τις τιμές των μετοχών της να υποχωρούν κατά 94% από τα υψηλά του 2008. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει υποχώρηση 45% από τον περασμένο μήνα όταν ανακοινώθηκε το ντιλ της HEC.

Αναλυτές της εταιρείας Stifel έγραψαν: «Από την εμπειρία που έχουμε στην κάλυψη των ναυτιλιακών έχουμε δει πολλά ντιλ που γεννούν ερωτηματικά, αλλά αυτό τα ξεπερνά όλα κατά την άποψή μας και το δεύτερο επόμενο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση».