Με νέα NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελεύθερων εδαφών, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου 10 όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, η νέα NAVTEX 0369/18 της Τουρκίας δεσμεύει αυτήν τη μεγάλη περιοχή για διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Με κίτρινη σήμανση, η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ (Από τον Φιλελεύθερο).

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα, πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.