Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Φλόριντα Ρικ Σκοτ επικύρωσε σήμερα Παρασκευή νόμο που περιλαμβάνει πακέτο μέτρων για έλεγχο στην οπλοκατοχή, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για την αγορά ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου στα 21 έτη, επιβάλλοντας περίοδο αναμονής τριών ημερών για την αγορά οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου και επιτρέποντας σε ορισμένους εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία να οπλοφορούν.

Ο «νόμος Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας για τη δημόσια ασφάλεια»,  που πήρε τον τίτλο του από την ονομασία του λυκείου της Πάρκλαντ στη βόρεια Φλόριντα όπου διαπράχθηκε το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου,  εγκρίθηκε την Πέμπτη με 67 ψήφους υπέρ έναντι 50 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα.

«Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κινείται γρήγορα», τόνισε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, σε σχόλιά του πριν την υπογραφή του νόμου, ενώπιον επιζώντων του μακελειού και των οικογενειών τους.

Ικανοποιούνται όλοι…

Οπως δήλωσε, το νομοσχέδιο αποτελεί συμβιβασμό που σταθμίζει τις ανησυχίες και των υποστηρικτών του ελέγχου των όπλων και εκείνων του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Οι μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ είχαν ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς στην Πολιτεία με τη μαζική κινητοποίησή τους τις ημέρες που ακολούθησαν το μακελειό, για την επιβολή ορισμένων από τους νέους περιορισμούς που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο, παρά τις διαφωνίες της NRA, του λόμπι των όπλων.

Εντούτοις, στις διατάξεις του νομοθετήματος δεν συμπεριλήφθηκε ένα από τα κεντρικότερα αιτήματα των μαθητών: να απαγορευθούν στην Πολιτεία οι πωλήσεις τουφεκιών εφόδου, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος, περιλαμβάνεται πρόγραμμα που επιτρέπει στο προσωπικό του σχολείου να εκπαιδεύεται εθελοντικά και να οπλοφορεί για να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά ένοπλης βίας.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου περιέχει διατύπωση που εξαιρεί τους περισσότερους εκπαιδευτικούς από τη συμμετοχή τους σ" αυτό το πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των Δημοκρατικών αλλά και του κυβερνήτη Σκοτ, ο οποίος είχε διατυπώσει την αντίθεσή του στην οπλοφορία εκπαιδευτικών.

Η NRA προσέφυγε κατά του νόμου

Το ισχυρότερο λόμπι της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η National Rifle Association, προσέφυγε αμέσως στη δικαιοσύνη επιδιώκοντας να ακυρωθεί ο νέος νόμος στη Φλόριντα.

Η NRA ισχυρίζεται ότι οι διατάξεις για την αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά ημιαυτόματων τουφεκιών στα 21 έτη και την επιβολή τριήμερης περιόδου αναμονής για όλες τις αγορές όπλων στην Πολιτεία, παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών.

Επιχειρηματολογώντας ότι ο νόμος είναι άκυρος διότι παραβιάζει τη Δεύτερη και τη Δέκατη Τέταρτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η NRA καταγγέλλει ότι το νομοθέτημα επιβάλλει «καθολική απαγόρευση» της αγοράς όπλων σε όλους τους νομοταγείς πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 21 ετών.