Η φιγούρα του νέου άνδρα που κυριαρχούσε στη σουίτα του Παρκ ντε Πρενς προσείλκυε τα βλέμματα των οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν. Φορώντας ριγέ πουκάμισο και σπορ μπουφάν ο μελαψός άνδρας μοίραζε χαμόγελα και ρουφούσε την κάθε στιγμή της εντυπωσιακής ατμόσφαιρας στο Πάρκο των Πριγκίπων.

Ηταν ο σεΐχης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι, ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η σπάνια εμφάνισή του οφειλόταν στην πεποίθηση πως η Παρί θα ζούσε μία ιστορική βραδιά αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης. Τον είχε πείσει ο επιστήθιος φίλος του και πρόεδρος του συλλόγου Νάσερ αλ Κελαϊφί πως είχε έρθει επιτέλους η στιγμή να δει το φαραωνικό πρότζεκτ να αποδίδει.

Στη μία ώρα αγώνα, όταν ο Βεράτι είδε για ανόητο λόγο (διαμαρτυρία στον διαιτητή) την κόκκινη κάρτα, ο σεΐχης εμφανώς απογοητευμένος εξαφανίστηκε στα άδυτα του σταδίου και κανείς δεν τον ξαναείδε.

Η νέα αποτυχία της Παρί Σεν Ζερμέν να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρά την πρόσφατη επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στους Νεϊμάρ και Εμπαπέ, προκάλεσε τριγμούς στο πολυτελές οικοδόμημα. Τελικά, μήπως το πρότζεκτ του Αλ Κελαϊφί χρειάζεται έναν επανέλεγχο και –γιατί όχι –κάποιες σημαντικές αλλαγές;

Ο καταριανός πρώην τενίστας είναι κάθετος: «Η Παρί δεν αλλάζει πολιτική». Αλλάζουν όμως οι πυλώνες. Τα κεφάλια των Μότα, Βεράτι, Αλβες, Κουρζαβά, Ντι Μαρία, Τιάγκο Σίλβα, Παστόρε και βέβαια του προπονητή Εμερι θα κυλήσουν στους δρόμους του Παρισιού, ενώ Νεϊμάρ και Εμπαπέ θα ηγηθούν της νέας εποχής, πλαισιωμένοι από νέους πανάκριβους παίκτες.

Το μοντέλο της Παρί, που αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου της Ρεάλ Μαδρίτης της περιόδου των Γκαλάκτικος, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όταν για έξι συνεχόμενες σεζόν (2004-2005 έως 2009-2010) η Βασίλισσα δεν μπορούσε να περάσει τη φάση των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ, επικρίθηκε δριμύτατα από τον ιταλό βετεράνο προπονητή Αρίγκο Σάκι: «Η Παρί είναι απλώς ένα γκρουπ παικτών. Η έννοια «παιχνίδι» μπορεί να είναι αφηρημένη, δύσκολα να περιγραφεί, αλλά έκανε σήμερα όλη τη διαφορά. Οι ιδέες δεν αγοράζονται. Πίστευα πως θα έβλεπα την Παρί με το μαχαίρι στα δόντια και είδα τελικά τη Ρεάλ με τσιγάρο στο στόμα».

Ο Μαρκίνιος έθεσε το δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων: «Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι για μεγάλους παίκτες, για μεγάλες ομάδες και πιστεύω πως χρειαζόμαστε χρόνο για να ωριμάσουμε». Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνουν αλλαγές, ο Βραζιλιάνος ήταν κατηγορηματικός: «Αν κάθε χρόνο που χάνουμε σκεφτόμαστε να κάνουμε αλλαγές, στο τέλος θα καταλήγουμε να λέμε τα ίδια πράγματα».

Καταπέλτης η «Εκίπ»

Η «Εκίπ» ηγήθηκε των επικριτικών σχολίων του γαλλικού Τύπου: «Η Παρί δεν έχασε απλώς από τη Ρεάλ: εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Σε επίπεδο Ευρώπης η Παρί είναι μικρή».

Η ήττα της Παρί σε συνδυασμό με την απουσία του τραυματία Νεϊμάρ μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τον μύθο του, αλλά και τα ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο ίδιος περιορίστηκε να εκφράσει τη λύπη του για τον αποκλεισμό αλλά την περηφάνια του για τις προσπάθειες των συμπαικτών του. Το ερώτημα αν θα παραμείνει στο Παρίσι πιθανόν να απαντηθεί μετά το Μουντιάλ. Ο συμπατριώτης και συμπαίκτης του Τιάγκο Σίλβα αλλά και ο Μαρκίνιος πιστεύουν ότι τελικά θα παραμείνει κάτοικος Παρισιού.