Οι φυλακές τύπου F, όπου κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Αδριανούπολης. Ενα σχετικά φρέσκο απόκτημα της πόλης που επιτρέπει σε όσους συνδέονται με τις κρατικές Αρχές να κάνουν λόγο για «φυλακές πολυτελείας». Οι τούρκοι αντιφρονούντες που κρατούνται εκεί, ωστόσο, κάνουν λόγο για «λευκά κελιά» –ανάμεσά τους και ο αρχηγός του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του HDP, Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς. Ολες οι προσπάθειες να πλησιάσουμε χθες τις φυλακές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η διέλευση ελέγχεται σε απόσταση τουλάχιστον εκατόν πενήντα μέτρων και όσοι δεν έχουν εμφανή λόγο να βρεθούν στις φυλακές –στενοί συγγενείς, δικηγόροι, προμηθευτές και λοιποί –απομακρύνονται. Ακόμη και οι ταξιτζήδες αποφεύγουν να μετακινηθούν προς την περιοχή των φυλακών όταν αντιλαμβάνονται ότι είσαι από την Ελλάδα. Ωστόσο, και οι πληροφορίες για την κράτηση των δύο Ελλήνων βγαίνουν με το ζόρι, ενώ η τουριστική όψη της πόλης θολώνει λίγο το ηλεκτρισμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αδριανούπολη δεν θέλει να συζητά την υπόθεση που έχει μπει ξαφνικά ανάμεσα στα δύο κράτη, ίσως επειδή θέλει να ξορκίσει το ενδεχόμενο να μπει και ανάμεσα στους δύο λαούς. Η καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης δείχνει να μην ασχολείται καθόλου με τις ελληνικές αγωνίες.

«Ρωτήστε την Αθήνα». Ερμητικά κλειστά είναι τα στόματα ακόμη και στο δικό μας προξενείο. Η πρόξενος επικαλείται φορτωμένο πρόγραμμα, οι μόνιμοι υπάλληλοι προσέχουν τι λένε και μια προτροπή «ρωτήστε την Αθήνα» κυριαρχεί. Την ώρα που αποχωρώ από το ελληνικό προξενείο, η φωνή του μουεζίνη από το Εσκί Τζαμί με τους εννιά τρούλους σκεπάζει την πόλη για λίγο. Το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου μοιάζει με παζλ φυλών, χρωμάτων, θρησκειών. Μαντίλες αλλά και κανονικές δυτικές περιβολές, στα μαγαζιά ξεχωρίζει το διαπεραστικό βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και μπόλικες τουρκικές σημαίες σε πολλά σημεία –που, όπως μου λέει ένας τούρκος συνάδελφος, «πυκνώνουν τελευταία όλο και πιο πολύ». Ο Μαχμούρ κάνει πιάτσα με το ταξί του, αλλά δεν μιλάει καθόλου αγγλικά –όπως οι περισσότεροι.

Με τη βοήθεια ενός φοιτητή με κάνει έναν γρήγορο γύρο στην Αδριανούπολη και όταν επιχειρώ να φέρω τη συζήτηση στη σύλληψη και την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων, αρχίζει να τρέχει σαν δαίμονας και βάζει δυνατά νέες ποπ τουρκικές επιτυχίες για να κόψει τη συζήτηση.

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων δεν απασχολεί ιδιαίτερα ούτε τους βιοπαλαιστές του τουρισμού που επαναλαμβάνουν χαριτωμένα ελληνικές λέξεις. Ο τουρκικός Τύπος στα σταντ δεν έχει καν πρωτοσέλιδο το ελληνικό θέμα, όπως μου εξηγεί ο περιπτεράς που μιλάει επίσης σπαστά αγγλικά.

Αγωνία για το κατηγορητήριο. Τα νέα όμως για τους έλληνες στρατιωτικούς δεν είναι καλά, αφού η περιπέτειά τους θα κρατήσει αρκετά, όπως αντιλαμβάνονται στην πόλη. Ο Νίκος Μητρετώδης, ο πατέρας του ενός εκ των δύο –του υπολοχαγού Μηχανικού Αγγελου Μητρετώδη -, προσδοκά να διαψευστούν. Οταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, είχε επιστρέψει ήδη στην Καστοριά.

Στην Αδριανούπολη βρέθηκε τη Δευτέρα, είδε τον γιο του και γύρισε πίσω μαζί με τους γονείς του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Είναι πολύ φορτισμένος. «Ο γιος μου ήταν καλά. Δεν είχε πρόβλημα μέσα με τις συνθήκες κράτησης. Είναι όμως μέσα. Περιμένουμε όλοι τώρα το κατηγορητήριο που θα σχηματιστεί» μου λέει και ρωτά με αγωνία αν έχουμε κάτι νεότερο.

Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το προξενείο, αλλά και με τους τούρκους δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση, οι οποίοι επίσης αποφεύγουν να μιλήσουν για την υπόθεση, επίσημα ή ανεπίσημα, με ανοικτό το κατηγορητήριο. Η μεταφράστρια των δύο προφυλακισμένων στρατιωτικών Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν είναι μια «γέφυρα» με την Αδριανούπολη και για τους γονείς. Γεννημένη στην Κομοτηνή, ρίζωσε στην Αδριανούπολη από τη δεκαετία του 1980.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, χθες το απόγευμα, στον συνοριακό σταθμό του τελωνείου, τα τουρκικά τζιπ σχηματίζουν ουρά προς την Ελλάδα. Καλοντυμένοι Τούρκοι για ψώνια και ποτό έχουν μπλοκαριστεί, αφού το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων έχει πέσει, ως συνήθως, όπως μου λένε. Από την αντίθετη πορεία, τα αμάξια Ελλήνων που μπαίνουν στην Αδριανούπολη είναι λιγοστά. Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Alpino Tours στην Ορεστιάδα έχει αναβάλει επ’ αόριστον τις εκδρομές στην Τουρκία. Σημείο των ηλεκτρισμένων καιρών.