Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν υπουργοί και βουλευτές, όλων των κομμάτων, το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Κι όταν στο… ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή, ο καθένας ανάβει κι από ένα τσιγάρο, τότε είναι σίγουρο ότι παντού ο αντικαπνιστικός νόμος θα έχει γίνει… καπνός.

Οι φωτογραφίες του θεριακλή Χρήστου Σπίρτζη, που κατ’ αποκλειστικότητα είχε δημοσιεύσει το in.gr προκάλεσαν απίστευτο χαμό στα social media. Ανέδειξαν δε την υποκρισία όσων στηρίζουν τέτοιες συμπεριφορές καθώς υπήρξαν πολλοί που είπαν «ε, δεν έγινε και τίποτε για ένα τσιγάρο. Αυτό είναι το πρόβλημά σας;»

Κι όμως, η συμπεριφορά του κ. Σπίρτζη, όπου κάπνιζε αρειμανίως σε κλειστό χώρο αδιαφορώντας για τους γύρω, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το αντίθετο μάλιστα με υπουργούς της κυβέρνησης να αψηφούν το… πρόστιμο που θα έπρεπε να τους επιβάλλει ο συνάδελφός τους, υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Πρώτος και καλύτερος βεβαίως ο έτερος υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο οποίος καπνίζει ακόμη και μέσα στο υπουργείο χωρίς βεβαίως να τον παρατηρεί κανείς για το ατόπημά του.

Και ο Γιώργος Σταθάκης ανάβει συχνά το τσιγάρο τους, είτε στο εντευκτήριο της Βουλής είτε σε κάποιο καφέ όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας από τη Φθιώτιδα άναψε το τσιγαράκι του κάτω από πινακίδα που προειδοποιούσε: «Απαγορεύεται το κάπνισμα». Ευτυχώς η πινακίδα δεν έπεσε στο κεφάλι του προς γνώση και συμμόρφωση.

Φανατικοί καπνιστές, που δεν μπορούν με τίποτε να… προσαρμοστούν στο νόμο (γιατί του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει) είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο αριθμός των πολιτικών που δεν υπολογίζουν νόμους και πρόστιμα είναι μεγάλος κι απ’ όλα τα κόμματα. Μια μόνο βόλτα στο εντευκτήριο της Βουλής που είναι μόνο για τους βουλευτές ή και στο διπλανό κυλικείο, και καταλαβαίνει κανείς ότι το σύννεφο καπνού δεν είναι… καυσαέρια.

Όταν, λοιπόν, ο υπουργός, ο βουλευτής, ο πολιτευτής γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις αντικαπνιστικές εκστρατείες, γιατί να ακούει ο πολίτης την κυβέρνηση να του λέει «σκάσε και πλήρωνε;»

in.gr