Νέο γύρο αναταραχών στις αγορές ομολόγων, μετοχών, νομισμάτων και πετρελαίου προκάλεσε χθες η παραίτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κόουν, ο οποίος διαφώνησε με τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ για το εμπόριο.

Η αποχώρηση του πιο μετριοπαθούς κατά κοινή ομολογία Κόουν, ο οποίος είχε ταχθεί κατά των εμπορικών κυρώσεων και δασμών που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ, εκλαμβάνεται ως ενίσχυση των γερακιών στην Ουάσιγκτον. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών και μείωση πωλήσεων. Μπροστά στον κίνδυνο αυτόν, οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησαν χθες ξανά τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν και να ακολουθήσουν πιο μετριοπαθή πολιτική στο εμπόριο. Οι αγορές δεν έμειναν όπως ήταν ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις αυτές. Οι επενδυτές στράφηκαν ξανά σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ως πιο ασφαλής επένδυση σε περίοδο αναταραχών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας με 10ετή διάρκεια υποχώρησαν στο 0,65%, ενώ υποχώρηση σημείωσαν ακόμη και τα ομόλογα λιγότερο ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών. Τα επιτόκια της Πορτογαλίας έπεσαν σε χαμηλά ενός μήνα φτάνοντας το 1,84%. Πλέον οι αγορές θεωρούν ότι το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μπορεί να καθυστερήσει την έξοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό οδηγεί σε στροφή προς τα ομόλογα της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, συνεχείς διακυμάνσεις καταγράφονταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με πτώση άνοιξε ο δείκτης Ντάου Τζόουνς. Το σκεπτικό είναι ότι από έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο θα πληγούν εταιρείες αρκετών κλάδων, με αποτέλεσμα να δέχονται πιέσεις οι μετοχές τους. Πιέσεις δέχτηκε εξάλλου και το αμερικανικό νόμισμα, με το ευρώ να ενισχύεται ξανά πάνω από τα 1,24 δολάρια.

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι δεν θα ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος και ότι ο Τραμπ θα αλλάξει γνώμη έστω και την ύστατη στιγμή. Δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για αντίποινα σε συγκεκριμένα προϊόντα εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε χωριστή παρέμβαση προειδοποίησε ότι όταν ξεσπούν εμπορικοί πόλεμοι δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος. Η Λαγκάρντ είπε ότι εκτός από την Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα και ο Καναδάς που προμηθεύει τις ΗΠΑ με μεγάλες ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου. Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα δασμούς 25% και σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου δασμούς 10%.