Με ένα διπλό μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μείζον θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη γειτονική χώρα. Από τη Ρόδο όπου βρέθηκε χθες χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συνεχιζόμενη κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών και σημείωσε ότι το γεγονός αυτό «δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Ανάλογα περιστατικά συνέβαιναν πάντα και επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση από τις δύο χώρες», συμπλήρωσε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και επανέφερε παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει ο ίδιος το 2016 για την συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα έχει, όπως είπε, διαχρονική σταθερότητα και θα αντιμετωπίζει της γεωπολιτικές προκλήσεις όχι εκ των υστέρων. Ακόμη, αφού υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται «αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία», σημείωσε την ανάγκη να μην δραματοποιούνται τα προβλήματα, αλλά αντίθετα να αντιμετωπίζονται «με όρους εθνικής ενότητας».

Νωρίτερα, από τη Σύμη είχε σημειώσει ότι «την εποχή της δορυφορικής τεχνολογίας είναι παντελώς ανυπόστατος κάθε ισχυρισμός περί κατασκοπείας από ένστολους» και κάλεσε την Αγκυρα να κινηθεί έτσι ώστε να επιστρέψουν οι δυο άνδρες «αμέσως και ασφαλείς».

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟς. Σε ό, τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προφανώς υποτίμησε το περιστατικό και τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά δεν προχώρησε περισσότερο λέγοντας ότι δεν θέλει να διευρύνει, από μια ακριτική περιοχή, την κριτική του για τα εθνικά θέματα.

Η ΝΔ θα περιμένει και το επόμενο 24ωρο να δει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί εκ νέου. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κρατήσει σχετικά χαμηλά τους τόνους αυτή την ώρα με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ευκολία τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. Ωστόσο, εάν η ομηρεία, όπως την χαρακτήρισε, των δυο ανδρών παραταθεί από την Τουρκία, τότε και ο ίδιος θα προχωρήσει στην προβολή του όλου θέματος στα διεθνή fora στα οποία μετέχει. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναχωρεί την Παρασκευή για επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει σειρά κρίσιμων επαφών σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Εάν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στις επαφές του με στελέχη της Γερουσίας και του Κογκρέσου ενώ θα ενημερώσει και τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.