Η άμεση και ασφαλής επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι βασικό ζητούμενο για τη Φώφη Γεννηματά. «Δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το περιστατικό ως μέσο πίεσης προς τη χώρα μας. Να διασύρει το Στράτευμα. Για μας είναι και θέμα εθνικής αξιοπρέπειας», ανέφερε χθες η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αντιδρώντας στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να υποβαθμίσει το ζήτημα. «Η Τουρκία έχει επιλέξει πολιτική έντασης απέναντι στη χώρα μας. Απαιτείται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση και αποφασιστικότητα».

Τα εθνικά θέματα και ειδικά οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία εκφράζοντας την ανησυχία της για τη γενικότερη στάση του Ερντογάν ζητεί από την κυβέρνηση να χαράξει μια εθνική γραμμή σε ζητήματα που απαιτούν λεπτό χειρισμό και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή η στάση φάνηκε και στην χθεσινή προσυνεδριακή ημερίδα για τις κοινωνικές ανισότητες, όπου η Χαριλάου Τρικούπη μπήκε δυναμικά στην τελική φάση του προσυνεδριακού διαλόγου.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, καταγράφει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, άνοιξε την εκδήλωση για τις κοινωνικές ανισότητες. Με στόχο να κάνει σαφή την εναλλακτική κεντροαριστερή πρόταση, μίλησε για εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, έκανε λόγο για «επιχείρηση αποπροσανατολισμού» από πλευράς κυβέρνησης και επανέλαβε την προσήλωση των στελεχών του νέου φορέα σε θέματα διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς με το βλέμμα στην υπόθεση Novartis. Για το θέμα των ανισοτήτων κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις «φιλανθρωπίας» και διαφοροποίησε τη θέση της προοδευτικής παράταξης από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε μιλήσει για «φυσικό φαινόμενο». Στον αντίποδα έκανε οκτώ προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική προστασία, την εξασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσω της εισοδηματικής ενίσχυσης, την πλήρη ένταξη των ΑμεΑ και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων κατηγοριών.