Για τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη ομάδα 2.000 γυναικών που συμμετέχει σε «οχηματοπομπή συνείδησης», με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον «γολγοθά» που βιώνουν οι γυναίκες της Συρίας έπειτα από επτά χρόνια εμφύλιου πολέμου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της σύρραξης που μαίνεται στη Συρία. Η ομάδα των ακτιβιστριών, συνολικά από 55 χώρες, στοχεύει στο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα δεινά που ζουν οι γυναίκες, ιδίως όσες κρατούνται στη φυλακή.

«Ο κόσμος πρέπει να λάβει τα καλύτερα και ταχύτερα μέτρα για την προστασία των γυναικών σε όλες τις συρράξεις, όχι μονάχα εκείνων που κρατούνται στις συριακές φυλακές» δήλωσε η Νουρ, ακτιβίστρια από τη Συρία. Η ίδια κατήγγειλε ότι φυλακίστηκε αδίκως για ένα μήνα από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ λόγω του ανθρωπιστικού έργου της.

«Βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση»

«Οι γυναίκες έχουν εκτεθεί στον πόλεμο, τα βάσανα… και τον αναγκαστικό εκτοπισμό σε όλες τις εμπόλεμες χώρες. Απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο να προστατεύσει τις γυναίκες» τόνισε.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι 6.736 γυναίκες, περιλαμβανομένων 417 κοριτσιών, κρατούνται αυτή την στιγμή σε φυλακές στη Συρία. Επιπλέον, χιλιάδες γυναίκες υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και απάνθρωπης συμπεριφοράς στις φυλακές, αφότου ο πόλεμος ξεκίνησε.

«Ασχέτως της θρησκείας, της φυλής ή της εθνικότητας, οι γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους σήμερα για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ανθρωπιάς» δήλωσε η Υβόν Ρίντλεϊ, ακτιβίστρια από τη Σκωτία.

«Ξεκινάμε αυτό το ταξίδι για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κρατούνται στις συριακές φυλακές, για να βρεθούμε μαζί τους» πρόσθεσε.