Από καρδιακή ανακοπή πιθανόν λόγω βραδυαρρυθμίας πέθανε ο αρχηγός της Φιορεντίνα Ντάβιντε Αστόρι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε χθες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως υπήρξε έντονη πολυεστική συμφόρηση και πνευμονικό οίδημα. «Για την οριστική διάγνωση απαιτούνται λεπτομερείς ιστολογικές εξετάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κατά τον εισαγγελέα του Ούντινε Αντόνιο Ντε Νικόλο δεν βρέθηκαν ευρήματα που να δικαιολογούν πως ο θάνατος του ποδοσφαιριστή οφείλεται σε εξωτερικά αίτια. Ωστόσο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις έως ότου ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

«Μόνο ύστερα από εξήντα ημέρες, όταν θα έχουμε την ακριβή διάγνωση, θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως δεν υπάρχουν αναγνωρίσιμες ενδείξεις για τα αίτια του θανάτου ή αν τον προκάλεσαν εξωτερικοί παράγοντες», τόνισε ο Ντε Νικόλο.

Η νεκροψία έγινε παρουσία του διευθυντή του κέντρου καρδιαγγειακής παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα Γκαετάνι Τιένε και του ανατομοπαθολόγου καθηγητή ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Ούντινε Κάρλο Μορέσκι.

Εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του Ντε Νικόλο να παραστεί στη διαδικασία εκπρόσωπος της Φιορεντίνα.

Συγγνώμη

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής που εκτελεί χρέη επιτρόπου στην ακέφαλη ποδοσφαιρική ομοσπονδία Τζιοβάνι Μαλαγκό απολογήθηκε για την γκάφα του να δώσει συγχαρητήρια στη Φιορεντίνα για την πρωτοβουλία της να «ανανεώσει» το συμβόλαιο του Αστόρι και να προσφέρει τα χρήματα στη σύντροφό του Φραντσέσκα και τη δίχρονη κόρη του.

Η «είδηση» αποδείχτηκε fake news που εξόργισε την ηγεσία των Βιόλα η οποία έβγαλε σχετική ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Μαλαγκό πάντως επανήλθε λέγοντας πως η ομάδα της Φλωρεντίας θα φροντίσει την οικογένεια του παίκτη αλλά δεν θέλει να γίνει γνωστή οποιαδήποτε απόφασή της.

Ο προσωρινός επικεφαλής της ομοσπονδίας έκανε επίσης γνωστό πως οι παίκτες των ομάδων της Serie A στους επόμενους αγώνες θα εμφανιστούν στον αγωνιστικό χώρο με φανέλες του Ντάβιντε Αστόρι.

Η Φιορεντίνα και η πρώην ομάδα του Κάλιαρι ανακοίνωσαν πως θα αποσύρουν τη φανέλα με το νούμερο 13 που φορούσε ο άτυχος παίκτης.

Οι σημαίες στη Φλωρεντία κυματίζουν μεσίστιες ενώ ο δήμαρχος Ντάριο Ναρντέλα ανακήρυξε την Πέμπτη ημέρα πένθους. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί αύριο το πρωί στη βασιλική του Σάντα Κρόσε στη Φλωρεντία ενώ ο Ναρντέλα ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στις 13.00 (το νούμερο του Αστόρι) και στα σχολεία να μιλήσουν οι δάσκαλοι στους μαθητές για τις αξίες του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικότερα.