Αντιμέτωπη με την τουρκική προκλητικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της και παντού, από την ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι τα σύνορα στον Εβρο, βρίσκεται η κυβέρνηση που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Η συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί, δίνει τη δυνατότητα ενός ανασχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα δε μετά τα αρνητικά νέα από την Αδριανούπολη όπου οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν στη φυλακή.

Η αγωνία για την επόμενη ημέρα έχει πάρει τη θέση της στην υποτίμηση του περιστατικού τις πρώτες ώρες, και μάλιστα επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις προθέσεις της Αγκυρας. Δραγασάκης, Τζανακόπουλος, Κοτζιάς, Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης, Τσακαλώτος θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τα τελευταία γεγονότα με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει για τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει να τηρήσει στάση αναμονής και να περιμένει τη σύνταξη του τελικού κατηγορητηρίου για τους δύο Ελληνες, ωστόσο, θα ενημερώσει τους εταίρους και τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις και την έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα.

Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ομολόγους του αλλά και εκπροσώπους του ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αποφασιστεί επαφή με την τουρκική πλευρά σε ανώτατο επίπεδο, να τηλεφωνήσει π.χ. ο Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογό του, Μπ. Γιλντιρίμ.

Βεβαίως, τα σενάρια δεν είναι πολλά, ουσιαστικά είναι δύο. Είτε θα απαγγελθούν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απελευθερωθούν. Είτε θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπείας, με κατασκευασμένα στοιχεία στα κινητά τηλέφωνα και η κράτησή τους θα παραταθεί για μήνες με την υπόθεση να λαμβάνει πολιτικο – διπλωματική διάσταση.

Και μπορεί επισήμως οι Τούρκοι να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα ζητήσουν ανταλλαγή με τους 8 πραξικοπηματίες, όμως, είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσει ένα υπόγειο, παρασκηνιακό παζάρι με την Αγκυρα να τα παίζει όλα για όλα.

Βεβαίως, στην κυβέρνηση ανησυχούν και για τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις για το Αιγαίο, αλλά και για την ξαφνική NAVTEX με την οποία δέσμευσαν ολόκληρο το Καστελόριζο.