Η είδηση για το μεγάλο Ναι του SPD είχε κυκλοφορήσει στους δημοσιογράφους ένα τέταρτο περίπου πριν ανακοινωθεί επίσημα χθες το πρωί στο Βίλι Μπραντ-Χάους, τα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο. Ετσι, ακόμα και στο ανέκφραστο πρόσωπο του προσωρινού προέδρου του SPD Ολαφ Σολτς φάνηκε ένα ελαφρό χαμόγελο ικανοποίησης, όταν ο επικεφαλής της επιτροπής καταμέτρησης Ντίτμαρ Νίταν δίπλα του ανακοίνωνε τους λυτρωτικούς αριθμούς.

Με άνετη πλειοψηφία 2/3, τα μέλη του SPD ενέκριναν την κυβερνητική συμφωνία με τη Χριστιανική Ενωση και τη νέα συγκυβέρνηση με την Ανγκελα Μέρκελ. Από τα 363.499 έγκυρα ψηφοδέλτια, τα 239.604 έγραφαν Ναι και 123.329 Οχι. Το ποσοστό 66,02% του Ναι ήταν τελικά αισθητά μεγαλύτερο από το οριακό αποτέλεσμα που προέβλεπαν οι περισσότεροι. Μεγάλη, 78,39%, ήταν και η συμμετοχή των μελών του SPD στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που κράτησε δύο σχεδόν εβδομάδες με επιστολική ψήφο για τα μέλη του κόμματος στη Γερμανία και ηλεκτρονικά για 2.305 μέλη στο εξωτερικό.

Ο Ολαφ Σολτς είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. «Εχουμε ένα καθαρό αποτέλεσμα» σε μια «σημαντική δημοκρατική διαδικασία» είπε ο προσωρινός πρόεδρος του SPD. «Ηταν αρκετοί αυτοί που αιφνιδιάστηκαν με τόσο καθαρό αποτέλεσμα», δήλωσε ανακουφισμένη η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφια πρόεδρος του SPD Αντρεα Νάλες. Σολτς και Νάλες έδωσαν σκληρή μάχη για το Ναι, αν επικρατούσε το Οχι η υπαρξιακή κρίση του SPD θα βάθαινε απειλητικά για το κόμμα με 155 χρόνια ιστορίας. Η Γερμανία δεν θα είχε μόνον μία κυβερνητική κρίση, αλλά και μία βαθύτατη συστημική και πολιτική κρίση με άμεσες επιπτώσεις και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δικαιολογημένη λοιπόν η ανακούφιση με την οποία έγινε δεκτό το αποτέλεσμα στη Γερμανία και την Ευρώπη. «Συγχαίρω το SPD για αυτήν την καθαρή απόφαση και χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας για το καλό της χώρας», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Το αποτέλεσμα είναι μία καλή βάση για μία σταθερή κυβέρνηση», εκτίμησε ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος Χορστ Ζεεχόφερ (CSU).

Με ικανοποίηση αλλά χωρίς θριαμβολογίες αντέδρασαν κορυφαία στελέχη του SPD. «Είμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, «υπερήφανος για το κόμμα και για την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου που ενισχύει την (εσωκομματική) δημοκρατία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του SPD Τόρστεν Σέφερ Γκίμπελ. Στο στρατόπεδο του Οχι είναι «εύλογη η απογοήτευση», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της νεολαίας Γιούζος Κέβιν Κίνερτ, «παρόλα αυτά το κόμμα είναι σημαντικότερο από τα προσωπικά μας συναισθήματα». Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής Αριστεράς του SPD Ματίας Μιρς μίλησε για «καλή ημέρα για το SPD και για όλα τα μέλη ανεξάρτητα αν ψήφισαν υπέρ ή κατά του μεγάλου συνασπισμού -ΓκροΚο».

Εμφανής ανακούφιση και στην άλλη πλευρά του Ρήνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη την καγκελάριο Αννγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του SPD Ολαφ Σολτς για την επανέκδοση του μεγάλου συνασπισμού. Είναι «μία καλή είδηση για την Ευρώπη», ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν, «Γαλλία και Γερμανία θα επεξεργαστούν το επόμενο διάστημα νέες, κοινές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Η επόμενη μέρα

Το Ναι του SPD ανοίγει το δρόμος στη Μέρκελ για την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Η εκλογή καγκελαρίου που έχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται στις 14 Μαρτίου. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει και το SPD τα ονόματα των έξι υπουργών του στη νέα κυβέρνηση – οι έξι υπουργοί του CDU και τρεις του CSU είναι ήδη γνωστοί.

Βέβαιο θεωρείται ότι ο Ολαφ Σολτς θα είναι νέος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος. Για το υπουργείο Εξωτερικών πιθανολογείται ο Χάικο Μάας, εάν μετακινηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης που κατέχει, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Οπερμαν. Στη νέα κυβέρνηση θα ανήκει και η Καταρίνα Μπάρλεϊ, μέχρι τώρα υπουργός Οικογένειας, που ελπίζει σε αναβάθμιση, με το υπουργείο Δικαιοσύνης ακόμη και Εξωτερικών.