Στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου, επέμεινε το Σάββατο, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και να διατηρηθεί το waiver. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητος οργανισμός, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν και πρόσθεσε δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός ως προς αυτό.

«Έχουμε οπισθοχωρήσει πολύ σοβαρά ως προς την ανεξαρτησία των θεσμών και το κράτος δικαίου» είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες που αναφέρουν ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του ενδιαφέροντος των επενδυτών για να εμπιστευθούν μια χώρα.

«Η λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την οπισθοχώρηση στα πεδία της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και των φορολογικών αρχών είναι ένα μεγάλο λάθος» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η απόφαση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα ληφθεί μόνο από το Eurogroup, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς, τον σημαντικότατο ρόλο που έχει ως θεσμός η ΕΚΤ στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης ότι η θέση του ως Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη μέχρι την λήξη της θητείας του το 2020 και κανείς δεν μπορεί να τον μετακινήσει. «Η θητεία μου ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2020 και σκοπεύω να τιμήσω την θητεία μου».

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.