Δέκα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα που έμεινε στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας ως V-Day. Η ιδέα ήταν του κωμικού Μπέπε Γκρίλο και το γράμμα V δεν παρέπεμπε στη λέξη Vittoria που σημαίνει Νίκη, αλλά στη λέξη Vaffanculo που σημαίνει Αντε γαμ… Αυτό το συλλογικό Vaffanculo απηύθυναν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γκρίλο σε μια πολιτική τάξη που ο ίδιος κατήγγειλε στεντορεία τη φωνή ως διεφθαρμένη μέχρι το μεδούλι. Αυτό το Vaffanculo γέννησε το Κίνημα 5 Αστέρων, ένα κόμμα που δεν θέλει να λέγεται ακόμη κόμμα και σήμερα φλερτάρει με την εξουσία.

Ακριβώς εξαιτίας αυτού του φλερτ ο Μπέπε Γκρίλο, «εγγυητής» πια του M5S, κήρυξε χθες το τέλος του Vaffanculo. «Ισως τελείωσε αυτή η εποχή» εμφανίζεται να λέει σε ένα βίντεο οκτώ λεπτών που μετέδωσε από το μπλογκ του. «Εγώ που ξοδεύω εξήντα χιλιάδες λέξεις την ημέρα επί σαράντα χρόνια, καταλαβαίνω το νόημα των λέξεων, συχνά άχρηστων, άλλοτε προβοκατόρικων, άλλοτε παραμορφωμένων και άλλοτε βίαιων» συνέχισε με το παραληρηματικό στυλ του που έκανε πολλούς Ιταλούς να τον λατρέψουν. Για να καταλήξει αμέσως μετά: «Κάντε γρήγορα μια κυβέρνηση γιατί αρχίζω να τρελαίνομαι».

Η επιθυμία του εισακούστηκε –ως εντολή. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος Λουίτζι ντι Μάιο παρουσίασε χθες, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, τα μέλη της κυβέρνησης που θα σχηματίσει σε περίπτωση που βγει νικητής από τις κάλπες με ένα ποσοστό που θα του δίνει την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι επίδοξοι υπουργοί του είναι δεκαεπτά, οι πέντε από αυτούς είναι γυναίκες. Οι τρεις από αυτές θα αναλάβουν σημαντικά υπουργεία: η καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας Εμανουέλα ντελ Ρε το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελιζαμπέτα Τρέντα το υπουργείο Αμυνας και η Πάολα Τζανετάκις, εγκληματολόγος και πανεπιστημιακός, το υπουργείο Εσωτερικών.

Για να γίνει η Πάολα Τζανετάκις υπουργός Εσωτερικών, χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τη Δημόσια Τάξη και τη Μετανάστευση, θα πρέπει το κόμμα της να αποσπάσει πολύ περισσότερο από το 28% που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι παίρνει. Ή να πραγματοποιήσει μια στροφή 180 μοιρών και να άρει τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.

Ισως το τέλος της εποχής του Vaffanculo που κήρυξε ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων να σηματοδοτεί την αρχή αυτής της στροφής. Τα υπόλοιπα κόμματα πάντως σχολίασαν με σκωπτική διάθεση το σόου της κυβέρνησης που σχηματίστηκε πριν κερδίσει τις εκλογές. «Ο Ντι Μάιο αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός, έπειτα διορίζει τους υπουργούς και ζητάει να στείλει τον κατάλογο στο προεδρικό μέγαρο. Ζει στον κόσμο του, σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι το Τρούμαν Σόου» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής και υποψήφια με το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ισοι Λάουρα Μπολντρίνι. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, πάλι, σχολίασε ειρωνικά ότι «όλοι αυτοί του Μ5S είναι πολύ καλοί στο μάρκετινγκ». Μένει να φανεί και στις κάλπες.

Με επώνυμο που «μυρίζει» Ελλάδα

Οπως αναφέρει η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», η Πάολα Τζανετάκις γεννήθηκε πριν από 46 χρόνια στην Περούτζια όπου και ζει μέχρι σήμερα. Με σπουδές στην ψυχολογία, την εγκληματολογία και την ποινική δικαιοσύνη, ειδικεύτηκε στις συμπεριφορολογικές επιστήμες στα πεδία της αστυνομικής έρευνας, της ασφάλειας και της αντικατασκοπίας. Οταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε Ιταλία, ΗΠΑ και Βρετανία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και σήμερα διδάσκει στο Link Campus University της Ρώμης. Συστήνεται επίσης ως «ενεργό μέλος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στα πεδία της εφαρμοσμένης ψυχολογίας και της εγκληματολογίας», ενώ συνεργάζεται με διάφορα επιστημονικά περιοδικά.