Σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού και υποχώρηση του ευρώ μπορεί να προκαλέσει πιθανή ενίσχυση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού στην Ιταλία. Οι πιθανότητες να επικρατήσει συνασπισμός ευρωσκεπτικιστών στη χώρα θεωρούνται μικρές –περίπου 10% –όπως σημειώνει το Bloomberg, αλλά εάν γίνει η έκπληξη, οι αγορές θα δεχτούν σοκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να διπλασιαστεί η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας σε σύγκριση με τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας (σπρεντ).

Σήμερα τα επιτόκια για τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ιταλίας διαμορφώνονται σε 2,04% και το σπρεντ φτάνει το 1,41%. Σε περίπτωση εκλογικής έκπληξης από τους ευρωσκεπτικιστές, τότε το σπρεντ αναμένεται να φτάσει το 2,60% ή ακόμη και το 3%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας θα ξεπεράσουν το 3,20%, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. Επίσης το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 1,21 δολάρια, από τα 1,225 δολάρια σήμερα.

Ενας εκλογικός συνασπισμός ευρωσκεπτικιστών θα σήμαινε μεγάλη ενίσχυση του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, αυξημένες φαίνεται ότι είναι οι πιθανότητες να διαδραματίσει ρόλο στη νέα κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί πριν από επτά χρόνια, εν μέσω της κρίσης χρέους.

Στην περίπτωση που υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στο κόμμα του Forza Italia και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, τότε τα σπρεντ μπορεί να υποχωρήσουν σημαντικά, φτάνοντας τα επίπεδα των 118 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Το καλύτερο σενάριο για τις αγορές είναι να υπάρξει συνασπισμός με τη συμμετοχή της κεντροδεξιάς Λέγκας του Βορρά. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από αποκλιμάκωση των σπρεντ μπορεί να υπάρξει και ενίσχυση του ευρώ προς τα επίπεδα των 1,24 δολαρίων, δείχνει η ίδια έρευνα.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής τον Μπερλουσκόνι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη αυτοδυναμίας χωρίς όμως να μπορεί να την πετύχει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία έγιναν στις 17 Φεβρουαρίου, καθώς η νομοθεσία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg θεωρούν επίσης ότι η πιθανότητα να γίνουν ξανά εκλογές ανέρχεται σε 21%. Σε αυτή την περίπτωση τα σπρεντ αναμένεται να αυξηθούν από τις 160 μονάδες βάσης σήμερα στις 200. Οι πιθανότητες να μην υπάρξει πλειοψηφία κάποιου κυβερνητικού συνασπισμού εκτιμώνται σε 40% περίπου.