Με αντίμετρα απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% του αλουμινίου.

Ο πρόεδρος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει πρόταση με αντίμετρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν προειδοποίησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αρχίσει «παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο» με την επιβολή δασμών. Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οι δασμοί θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το θέμα πήρε διαστάσεις θρίλερ καθώς αρχικά ο Τραμπ αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα χθες τους δασμούς, αλλά στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος έβγαλε ανακοίνωση ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ διαφωνούσαν με τα σχέδιά του, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC. Τελικά ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την εντολή για τους δασμούς την επόμενη εβδομάδα και προσδιόρισε τα ποσοστά τους. Νωρίτερα είχε καλέσει εκτάκτως στον Λευκό Οίκο κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα με μέλη της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε τελικά να προστατέψει τους εγχώριους αυτούς κλάδους.

«Μπορώ να δω ότι έρχονται πολύ ανησυχητικές εξελίξεις» ανέφερε ο Κατάινεν σε εκδήλωση του Business Europe στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι εάν τελικά ο Τραμπ εμμείνει σε μονομερείς ενέργειες, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει απαντώντας ανάλογα, κάτι που έχουν δηλώσει στο παρελθόν και άλλα στελέχη της Κομισιόν.

Μιλώντας πριν από τις δηλώσεις Τραμπ, ο Κατάινεν εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή ο Λευκός Οίκος θα καταλάβει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου. Ενας τέτοιος εμπορικός πόλεμος δεν θα ξεσπούσε μόνο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, αλλά και με την Ασία, καθώς θα επηρεάζονταν όλες οι αγορές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κρατάει πολύ επιθετική στάση σε θέματα εμπορίου. Ηδη έχει ακυρώσει εμπορικές συμφωνίες με διάφορες χώρες που είχαν συνάψει προκάτοχοί του. Επίσης έχει επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών πάρκων. Οι δασμοί αυτοί είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία, και κυρίως την Κίνα.