Η Αρμενία προχώρησε στην κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009, σε μια απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποίησε την Πέμπτη το γραφείο Τύπου του προέδρου της χώρας.

Η Αρμενία και η Τουρκία είχαν υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο με στόχο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και ν’ ανοίξουν τα κοινά τους σύνορα.

«Επειτα από συζητήσεις, ο πρόεδρος (Σερζ) Σαρκισιάν υπέγραψε διάταγμα και το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ενέκρινε τη διαδικασία της ακύρωσης των πρωτοκόλλων που υπογράφηκαν την 10η Οκτωβρίου του 2009» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

«Κάναμε τα πάντα»

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της αρμενικής προεδρίας, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην εναποθέσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκία στους ώμους των επόμενων γενεών».

«Ομως, η Αγκυρα… δεν έκανε ούτε ένα βήμα για την επικύρωση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά επιπλέον δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι δεν σκόπευε να το κάνει» τόνισε ο Σαρκισιάν.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αρμενίας πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εφόσον η τουρκική πλευρά επιδείκνυε την ίδια βούληση».

Προς το παρόν, η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.