Από τους πανηγυρισμούς στη θλίψη. Το Σαμπλί είναι μια μικρή πόλη στη Βόρεια Γαλλία με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους και φημίζεται για την παραγωγή του καλύτερου λευκού γαλλικού κρασιού. Εγινε γνωστή όμως και λόγω της τοπικής ερασιτεχνικής ομάδας που αγωνίζεται στην Γ’ κατηγορία και η οποία απέκλεισε τη Στρασμπούρ για να προκριθεί στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου όπου θα αντιμετωπίσει την Παρί Σεν Ζερμέν!

Ηταν μία βραδιά που σημάδεψε όλους όσοι έχουν σχέση με την ομάδα, παράγοντες, παίκτες και οπαδούς. Τη στιγμή των πανηγυρισμών στο Σταντ ντε Μαρέ (χωρητικότητας 1.000 θεατών), έφτασε η τραγική είδηση. Ο ιδρυτής της ομάδας Βαλτέρ Λουζί έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρονών.

Ο πρόεδρος της ομάδας Φούλβιο Λουζί, ο ένας από τους δύο γιούς του, πήγε στα αποδυτήρια και ενημέρωσε τους παίκτες για το θάνατο του πατέρα του. Στη συνέχεια έφυγε για το νοσοκομείο μαζί με τον αδελφό του, Μπρούνο, ο οποίος είναι προπονητής της ομάδας.

Τι αντιπροσώπευε ο Βαλτέρ Λουζί για αυτή την ομάδα; Τα πάντα. Την ίδρυσε το 1989 και μπορεί να αποχώρησε από τη θέση του προέδρου, όμως ήταν πάντα κοντά της. «Αυτή η ομάδα είναι μία οικογενειακή ιστορία. Ο Λουζί κατασκεύασε το γήπεδο, τα αποδυτήρια. Δεν έμεινε πολύ στη θέση του προέδρου, αλλά δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας. Αυτός μαγείρευε τα ζυμαρικά πριν από τα παιχνίδια. Η ομάδα ήταν το μωρό του και όλοι αισθανόμασταν σαν παιδιά του», σημειώνει ο Γκαχορό Ντουκουρέ, ο οποίος φοράει τη φανέλα της περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο ποδοσφαιριστής της Σαμπλί εξήγησε ότι ο Λουζί είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες και η κατάστασή του είχε χειροτερέψει. «Δύο ημέρες πριν από το ματς ο προπονητής μάς ενημέρωσε πως ήταν σε άσχημη κατάσταση. Παίξτε για αυτόν, θα είναι χαρούμενος, μας είπε χαρακτηριστικά».

Ο Ντουκουρέ πρόσθεσε: «Απ’ ό,τι μου είπαν, πέθανε στο τέλος του ματς. Νομίζουμε ότι γνώριζε ότι ήμασταν κοντά στη νίκη. Ξέραμε ότι ήθελε η ομάδα να πάει ψηλότερα. Είχαμε μιλήσει πολλές φορές για αυτό. Ονειρευόταν ένα παιχνίδι κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρκ ντε Πρενς. Δεν το πρόλαβε, αλλά θα πάμε εμείς για αυτόν».

«Νιώσαμε απέραντη χαρά και ταυτόχρονα μεγάλο πόνο», είπε ο αντιπρόεδρος της Σαμπλί Ζαν-Μισέλ Ρουέ.

Η Σαμπλί μπορεί να μην έχει ιδιαίτερα καλή παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, ωστόσο φαίνεται πως οι παίκτες της τα δίνουν όλα στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πέρυσι η Μονακό χρειάστηκε την παράταση για να την αποκλείσει!